Eveniment

Robert Rekkers, seful Bancii Transilvania: Pe piata bancara e concurenta neloiala

Robert Rekkers, seful Bancii Transilvania: Pe piata bancara e concurenta neloiala

Robert Rekkers, directorul general al BT: Ideea noastra este ca in momentul in care statul s-ar gandi sa ia masuri de sustinere a pietei bancare sa aplice un tratament egal tuturor jucatorilor. Garantarea finantarilor in euro poate fi o idee buna.

02.03.2009, 21:19 104

"In conditiile actuale nu mai putem vorbi despre un mediu concurential echitabil, pentru ca exista multe banci ale caror grupuri au beneficiat fie de capital de la stat, fie de finantari, fie de garantii", a declarat Robert Rekkers pentru ZF.
El sustine ca aceasta constatare nu inseamna ca Banca Transilvania cere garantii de stat pentru finantarile in euro - care sunt mai greu de obtinut chiar si de catre filialele de banci straine.
"Ideea noastra este ca in momentul in care statul s-ar gandi sa ia vreo masura de sustinere a pietei bancare locale sa aplice un tratament egal tuturor jucatorilor. Garantarea finantarilor in euro poate fi o idee buna."
Principalul actionar al Bancii Transilvania este BERD, o institutie financiara internationala ai carei actionari sunt guverne din intreaga lume. In decembrie, BERD a aprobat pentru BT un credit de 100 mil. euro pentru finantarea microintreprinderilor.
"Finantarile acordate de BERD sunt negociate si aprobate pe principii comerciale, nu pot fi comparate cu tipurile de ajutor primite de bancile straine de la diferite state", a spus Rekkers.
La randul sau, Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, afirma ca in acest moment BT este printre cele mai lichide banci din Romania. "Nu vrem niciun ajutor din partea statului."
In acelasi timp, si el considera ca "ar trebui sa fie o relatie egala in piata pentru toate bancile". 
"In principiu au dreptate. Este foarte adevarat, este competitie neloiala. Insa pe principiul acesta s-ar putea acuza toate tarile intre ele de competitie neloiala. Firme romanesti ar putea acuza firme americane sau franceze de acest lucru. Este nerelevant in conditiile actuale", a comentat Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting.
El apreciaza ca daca daca Banca Transilvania ar vrea sa solicite garantii de la stat, le poate cere si le poate obtine, insa nu poate sa aduca drept argument faptul ca este o incalcare a competitiei.
"Daca i-ar da cineva castig de cauza, probabil ar aparea si alte firme cu astfel de solicitari. S-ar deschide un canal."
Cat priveste deprecierea leului in raport cu euro, Rekkers afirma ca nu este ingrijorat, avand in vedere ca peste doua treimi din creditele acordate de BT sunt denominate in lei. "Circa 70% dintre imprumuturi sunt denominate in lei, deci iese din discutie orice scenariu cu pierderi majore cauzate de cursul euro/leu."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO