Eveniment

România a ajuns la o pondere de 42% a salariului minim în salariul mediu

România a ajuns la o pondere de 42% a salariului minim...

Autor: Adelina Mihai

08.10.2015, 00:06 767

Ritmul rapid de creştere a salariului minim pe economie din ultimii ani prin hotărâri de guvern a făcut ca ponderea acestuia în salariul mediu să crească semnificativ, de la circa 30% la începutul anului 2008 până la 42% în prezent. Astfel, cel mai prost plătiţi angajaţi din România câştigă astăzi câte 237 de euro brut pe lună (faţă de un salariu mediu pe economie de circa 560 de euro), în timp ce angajaţii cu salarii minime din Franţa primesc, în medie, câte 1.500 de euro brut pe lună (şi care reprezintă aproape jumătate din salariul mediu).

Deşi angajaţii români câştigă mai mult decât în anii anteriori, există o serie de angajatori care sunt “setaţi” pe oferirea salariilor minime sau a valori apropiate de cele minime, astfel că în prezent o treime dintre cei circa 4,5 milioane de angajaţi sunt plătiţi la cel mai mic nivel salarial impus de lege.

„Chiar dacă salariul minim din România a crescut în ultimii ani într-un mod mai accelerat decât în alte state europene, am constatat că puterea de cumpărare a angajaţilor este din ce în ce mai scăzută. Poziţionarea cât mai aproape de pragul salariului minim pe economie  a unor angajatori scade, din păcate, şi gradul de implicare şi retenţie în rândul angajaţilor. Propunerea de creştere la 1.200 de lei anul viitor este cea mai importantă din ultimii 10 ani. Această creştere constantă reprezintă o necesitate pentru sănătatea mediului de lucru şi o creştere a gradului de responsabilitate a angajaţilor“, a explicat Iuliana Leurent, sales director în cadrul companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane Humangest.

În Slovenia şi în Grecia salariul minim este de peste 50% din salariul mediu, în timp ce în state precum Polonia, Ungaria, Luxemburg sau Franţa ponderea salariului minim depăşeşte 45% din nivelul salariului mediu, potrivit datelor Eurostat.

Totuşi, în Statele Unite ale Americii salariul minim reprezintă 30% din salariul mediu, dar nivelul salariului minim este echivalentul a peste 1.100 de euro pe lună.

Cu o pondere de 42% a salariului minim în cel mediu, România se află pe poziţii similare cu state precum Irlanda (41,8%), Marea Britanie (41,3%) şi Bulgaria (40,9%).

Unii angajatori susţin însă că investitorii care au venit în ultimii ani în România au venit tocmai pentru că forţa de muncă în România este ieftină, însă, din păcate, cei din categoria „blue collar“ sunt din ce în ce mai slab pregătiţi.

„Nu ştiu când va ajunge România să aibă salariaţi la fel de bine plătiţi ca în Occident, pentru că acest lucru se întâmplă doar dacă structura economiei se schimbă. Până când nu vom avea mai multe businessuri cu valoare adăugată mare, cu produse finite, nu cred că situaţia se va schimba”, a spus Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul producătorului de componente auto Fujikura Automotive.

Deşi o mare parte a angajaţilor români sunt plătiţi la nivelul salariului minim, cei care ocupă poziţii de management trăiesc mai bine în România decât în alte state. Un muncitor din România are un salariu de bază de 8,75 ori mai mic decât al unui şef, în timp ce în state precum Canada, Germania sau Olanda muncitorii câştigă de până la de trei ori mai puţin decât managerii lor, arată un studiu realizat de compania de consultanţă în management Hay Group România.

“Managerii de top din România nu sunt la fel de bine plătiţi precum sunt cei din vest. Poate 1% dintre managerii de top din România câştigă mai mult decât managerii de top din alte ţări, iar cei care obţin astfel de venituri lucrează în domenii cu valoare adăugată foarte mare. E adevărat că managerii de pe pieţele emergente au o muncă mai dificilă decât cea din pieţele dezvoltate, unde angajaţii vin la timp la serviciu şi unde există o disciplină a muncii construită în timp”, a mai spus Paul Pătraşcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO