Eveniment

România a atras numai 100 mil. euro din fonduri europene în domeniul medical

28.10.2010, 23:05 29

Unităţile sanitare şi firmele din domeniul sănătăţii aucontractat până acum fonduri europene în valoare de 109 mil. euro,conform informaţiilor prezentate de Cseke Attila, ministrulsănătăţii.

"Una dintre priorităţile ministerului este de a includesănătatea printre programele operaţionale astfel încât pe bazaacestei includeri să putem obţine un fond separat în exerciţiulfinanciar 2014-2020", a spus Cseke Attila, la un evenimentorganizat de Tarus Media.

Fondurile europene pot fi accesate prin mai multe programeoperaţionale, însă niciunul nu este dedicat exclusiv sănătăţii.

Firmele din domeniu care doresc să primească finanţare europeanăaplică pentru programul naţional regional pentru care autoritateade management este Ministerul Dezvoltării Regionale şiTurismului.

Pe lângă cele 109 mil. euro deja contractate, mai sunt înevaluare 70 de proiecte în valoare de 96 de milioane de euro, darmai sunt aplicaţii pentru alte 17 proiecte. Cu toate acestea, sumatotală care poate să fie atrasă este de 174 mil. euro, insuficientăpentru cereri.

Printre spitalele de stat care au atras fonduri europene senumără Spitalul Judeţean de Urgenţă din Botoşani, SpitaluluiJudeţean de Urgenţă din Târgovişte, Spitalul Judeţean de Urgenţădin Baia Mare, dar şi altele. Spre exemplu, Carmen Marcu, managerulSpitalului de Urgenţă din Târgovişte, spune că la nivelul unităţiise derulează un proiect de reabilitare din fonduri europene învaloare de 20 mil. euro, iar până acum plăţile efective au fostpentru publicitatea licitaţiilor, dar că nivelul acestora esteredus.

Suma atrasă din fonduri europene poate fi considerată mică avândîn vedere că investiţiile în infrastructura de sănătate au fost laun nivel extrem de mic, iar atât autorităţile, cât şi companiileprivate spun că fondurile sănătăţii sunt insuficiente.

Fonduri pentru trainingul medicilor şiasistentelor

Pentru instruirea resurselor umane din domeniul medical, firmelede formare profesională au câştigat mai multe proiecte. Spreexemplu, peste 5.600 de cadre medicale vor fi instruite prinintermediul a două proiecte europene câştigate de compania MedrightExperts. Proiectele au fost depuse în cadrul ProgramuluiOperaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), princare România are alocate fonduri europene de 4,2 mld. euro pentruperioda 2007-2013.

România are în prezent 4.100 de proiecte aprobate în valoare de8 mld. euro.

În primele nouă luni ale anului în conturile beneficiarilor defonduri structurale au intrat 622 de milioane de euro, pestevaloarea plăţilor realizate de autorităţi în perioada 2007-2009,care au însumat 600 de milioane de euro. August şi septembrie austat cel mai bine din acest punct de vedere, cu plăţi cumulate de258 mil. euro, motorul de creştere fiind ca şi până acumprefinanţările, adică sumele acordate în avans pentru demarareaproiectului, care au reprezentat 75%.

În total, din banii europeni au fost viraţi către cei care aucâştigat proiecte pe fonduri structurale de 1,2 miliarde de euro,ceea ce face ca gradul de absorbţie să ajungă la 13,4% pentruperioada 2007-2010, când România are alocaţi de la UE 8,6 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO