Eveniment

Romania a avut cea mai mare crestere a preturilor la benzina dintre toate statele europene

Romania a avut cea mai mare crestere a preturilor la benzina dintre toate statele europene
14.02.2010, 23:07 92

Pretul benzinei comercializate in Romania a inregistrat in 2009cea mai puternica ascensiune comparativ cu toate tarile membre aleUniunii Europene, potrivit statisticilor europene.

Astfel, potrivit acestor date, in 2009 in Romania pretulbenzinei a crescut cu circa 38% din ianuarie pana in decembrie,cresterea de pret fiind dubla fata de cea a mediei europene.

Astfel, cu acest procentaj cresterile de pret din Romania suntcu mult in fata unor tari precum Germania sau Franta, tari undenivelul importurilor de petrol acopera peste 90% din consum, incomparatie cu Romania, care importa circa jumatate din ceea ceconsuma, restul fiind produs local.

Cresterea de pret a fost calculata raportand nivelul inregistratla pompa in data de 21 decembrie 2009 la cel inregistrat pe data de12 ianuarie 2009. Anul trecut, pretul barilului de petrol s-adublat, dupa ce anul 2009 debutase cu un baril de circa 35 - 40 dedolari, in decembrie cotatiile internationale ajungand la 80 dedolari. Un litru de benzina costa la sfarsitul anului trecut putinsub un euro.

Urmatoarea clasata dupa Romania in ceea ce priveste cresterilede pret aplicate in cazul benzinei este Slovenia (34,8%).

La polul opus se situeaza Olanda, unde pretul benzinei s-a maritcu doar 7,9% in perioada ianuarie - decembrie 2009, media europeanafiind de circa 17,4%. In ciuda acestor cresteri, Romania ramane unadintre cele mai ieftine tari in ceea ce priveste pretul de vanzareal carburantilor, mai ieftina decat piata locala fiind doarBulgaria.

In ceea ce priveste motorina, cresterea de pret nu a fost la felde abrupta, acest tip de carburant inregistrand o crestere de 11,1%in 2009 in Romania, oricum dubla fata de media UniuniiEuropene.

In Ungaria sau Marea Britanie, cresterile de pret au fost usormai mari, in timp ce in Malta sau Lituania preturile la motorina lafinalul anului 2009 au fost chiar mai mici comparativ cu inceputulanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO