Eveniment

România a avut în august cea mai gravă cădere a pieţei construcţiilor din UE

România a avut în august cea mai gravă cădere a...

Autor: Iulian Anghel

20.10.2014, 00:04 225

Piaţa românească de construcţii a înregistrat în august cea mai mare scădere la nivelul Uniunii Europene, de 15,6%, raportat la august 2013, după o scădere de 20,7% în iulie raportat la iulie 2013.

Datele sunt furnizare de Eurostat şi sunt mai blânde decât cele indicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată o scădere de 17% în august faţă de august 2013. Însă ele nu indică nimic bun de vreme ce scăderea se produce în lunile de vară, cele propice construcţiilor. Cifrele nu sunt însă de mirare, având în vedere faptul că sec­torul investiţiilor publice în România s-a prăbuşit în acest an.

Potrivit ultimelor cifre ale INS, lucrările de infrastructură au avut în primele opt luni ale anului o cădere de 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt posibil ca urmare a tăierii investiţiilor statului, într-un mod atipic (un minus de 30% la cheltuielile de capital). În aceeaşi vreme, deficitul bugetar este la un nivel foarte mic (0,2% din PIB la opt luni), ceea ce arată că nu teama de depăşire a deficitului este la originea acestei precauţii în cheltuirea banilor publici. Sfârşitul de an va arăta dacă reducerea cheltuielilor cu investiţiile în prima parte a anului (cu finalul neaşteptat al intrării economiei în recesiune tehnică) are de-a face cu campania electorală şi dacă banii au fost păstraţi pentru a putea fi cheltuiţi în campanie. Însă efectul măsurii este vizibil – reducerea cheltuielilor de investiţii ale statului a condus la prăbuşirea cu 9% a cheltuielilor totale de investiţii în economie.

Dacă este şi o veste bună în datele oferite de Eurostat, aceasta este că Spania – unde lucrează aproximativ un milion de români, mulţi dintre ei în construcţii – a crescut cu 22%.

Piaţa locală a construcţiilor a fost în 2013 de 9,6 miliarde de euro, în scădere cu 40% faţă de perioada de dinaintea crizei. Construcţiile au contribuit în 2013 cu 7,9% la formarea PIB, dar a avut avut o contribuţie negativă la creşterea economică (-0,1%). Cel mai probabil şi anul acesta contribuţia la creşterea economică (evaluată la 2-2,5%) va fi tot negativă.

Cele mai putenice creşteri ale sectorului construcţiilor în Europa au fost înregistrate în Slovenia (+27,6%), Spania (+22%) şi Suedia (+9,4%), iar cele mai abrupte scăderi în România (-15,6%), Portugalia (-6,6%) şi Germania (-2,6%).

Raportat la luna iulie, lucrările de construcţii au crescut în august cu 1,5% în zona euro şi cu 0,5% la nivelul UE. Cele mai mari creşteri raportat la iulie au fost înregistrate în Spania (2,7%), România (2,5%) şi Franţa (2,4%), iar cele mai abrupte scăderi în Marea Britanie -(3,2%), Germania (-2%), Polonia şi Slovenia (ambele -1,8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO