Eveniment

România a devenit paradis pentru eoliene, dar fără o fabrică autohtonă de turbine 75% din bani pleacă la producătorii străini de mori de vânt

România a devenit paradis pentru eoliene, dar fără o fabrică autohtonă de turbine 75% din bani pleacă la producătorii străini de mori de vânt

Autor: Roxana Petrescu

15.06.2011, 23:51 3411

La finalul acestui an, România ar putea avea parcuri eolieneinstalate de circa 1.000 MW, echivalentul în capacitate a unuireactor şi jumătate al centralei de la Cernavodă şi a unorinvestiţii de peste 1,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, peste75% din valoarea acestor investiţii se va regăsi în conturilemarilor companii producătoare de turbine eoliene, niciunul dintregiganţii internaţionali precum Vestas (Danemarca), GE (SUA) sauSiemens (Germania) neavând fabrici în România pentru "morile devânt" uriaşe. Intenţiile nu lipsesc însă.

"La nivelul grupului se face o monitorizare la nivelul regiuniipentru realizarea unei fabrici de turnuri de turbină. Decizia se valua cât de curând, iar în afară de România, grupul analizează şialte pieţe precum Ucraina, Rusia sau Turcia", spune CătălinaDragomir, director de vânzări pentru România al Vestas, liderulmondial al tehnologiei pentru parcuri eoliene. Dragomir nu aprecizat la cât s-ar putea ridica această investiţie şi nici cândva fi luată concret o decizie în acest sens.

Vestas a ajuns anul trecut la afaceri de aproape 7 miliarde deeuro, cel mai important investitor cu care lucrează în prezent înRomânia fiind Energias de Portugal, firmă pentru care va livra 76de turbine de câte 3 MW fiecare.

"Acum am montat în România 250 MW, iar până la finalul anului sevor mai adăuga încă 150-200 MW", a mai spus Dragomir. Preţul unuiMW de capacitate se ridică la circa 1,5-1,8 milioane de euro.

La rândul său, Dana Duică, directorul executiv al AsociaţieiRomâne pentru Energie Eoliană (AREE), spune că în prezent au fostexprimate două intenţii din partea unor investitori pentrurealizarea unor unităţi de producere a turbinelor eoliene, fără apreciza însă numele companiilor în cauză.

Pe de altă parte însă, firmele care produc materia primănecesară pentru construcţia unei turbine eoliene, aşa cum suntproducătorii de oţel, spun că nu este obligatoriu ca în România săfie deschis un greenfield de turbine, dar că firmele locale trebuiepromovate astfel încât să ajungă să lucreze cu companiile străinespecializate în echipament eolian.

"Noi livrăm acum la export oţel pentru subcontractori carelucrează cu producătorii de turbine eoliene, dar normal că ne-aravantaja o unitate de producţie în România. Ne-ar creşteveniturile. Nu este însă absolut obligatoriu ca România să aibă ungreenfield de producţie de turbine eoliene, existând şi variantaîncheierii de parteneriate. Trebuie să promovăm procesatorii, săajungă să încheie astfel de par­teneriate", spune Bogdan Ifrim,sales ma­na­ger în cadrul ArcelorMittal FCE România.

Potrivit acestuia, chiar şi în şantierele navale s-ar puteaconstrui turnuri pentru turbinele eoliene, componentă care ajungesă măsoare chiar şi 100 de metri înălţime.

"O parte din şantier ar putea fi ajustată cu anumite investiţiiastfel încât să poată realiza această componentă", este de părereIfrim.

Energia eoliană a devenit încă de anul trecut cel mai fierbintedomeniu în ceea ce priveşte investiţiile noi realizate sauinteresul atras din partea unor investitori străini de talie mare.Potrivit datelor existente, în acest domeniu s-a investit în maipuţin de doi ani de zile peste un miliard de euro, fiind lamomentul actual montaţi 550 MW. "AREE estimează că la fineleacestui an România ar putea ajunge să aibă o capacitate instalatăde producţie de energie eoliană de 1.000 MW, adică echivalentulunui reactor şi jumătate de la centrala nucleară de la Cernavodă.Pentru 2012 planurile actuale arată că vor exista instalaţiieoliene însumând 2.000 MW", se arată în datele Asociaţiei, care areca membri companii precum CEZ (Cehia), GDF SUEZ, Energias dePortugal, Vestas sau case de avocatură.

Singura piedică majoră care există în acest moment este faptulcă legea care sprijină investiţiile în energie verde, Legea220/2008, nu se aplică încă, deşi a fost publicată de aproape treiani în Monitorul Oficial. Din vara acestui an însă, România arputea avea o lege funcţională, avizul favorabil al ComisieiEuropene fiind aşteptat la începutul lunii august. "Anul acestaeste unul decisiv în ceea ce priveşte proiectele eoliene. Avemproiecte de 2.000 MW în diferite stadii de dezvoltare. Am avut dela începutul anului sute de întâlniri cu investitori interesaţi.Toată lumea vrea să cumpere, dar nimeni nu încheie tranzacţia fărăcertitudinea aplicării legii", spune Sebastian Enache, directorgeneral al Wind Power Energy, companie care face parte din grupulMonsson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO