Eveniment

România a intrat în top 10 cei mai mari producători de îngheţată din UE

România a intrat în top 10 cei mai mari producători de...

Autor: Florentina Niţu

14.08.2018, 12:30 772

Germania, Italia şi Franţa sunt cei mai mari producători de îngheţată, dar nici România nu rămâne în urmă ci se clasează pe locul 9, conform datelor publicate pe Eurostat.

În 2017 România a avut o producţie de 46,8 milioane de litri şi a urcat două poziţii în clasament, faţă de anul precedent când a avut o producţie de 45,5 milioane de litri şi se situa pe locul 11. România este urmată de Cehia cu o producţie de 44,1 milioane de litri.

Germania, aflată pe prima poziţie, la finalul anului trecut a avut o producţie de 517,4 milioane de litri, urmatată de Italia cu o producţie de 511,4 milioane de litri, iar pe locul trei se află Franţa, cu 465,6 milioane de litri.

Creşterea producţiei României poate explica şi interesul în creştere al giganţilor internaţionali pentru piaţa locală de îngheţată, care în viitor ar pputea deveni bază de export pentru pieţele din regiune.  Gigantul Unilever a preluat integral producătorul sucevean de îngheţată Betty Ice. Unilever este liderul pieţei de îngheţată din România şi a cumpărat Betty Ice de la antreprenorul Vasile Armenean. Betty Ice este cel mai puternic business românesc din domeniul îngheţatei. Acesta are o fabrică în judeţul Suceava, magazine proprii în Braşov, Oradea, Sibiu şi Cluj-Napoca, iar în timpul verii are deschise mai bine de 100 de chioşcuri cu îngheţată în toată ţara. Compania realizează aproximativ 7% din vânzările anuale la export, livrând îngheţata pe cinci pieţe.

O altă achiziţie recentă a fost şi cea a pachetului majoritar al Alpin 57 Lux de către grupul letonian Food Union de la fa­milia Istrate.

Piaţa românească a îngheţatei este evaluată la 200 de milioane de euro anual, potrivit datelor ZF.

Piaţa îngheţatei în România este una sezonieră, iar câştigurile marilor companii depind de temperaturile de pe timpul verii, având în vedere că 80-90% din vânzări se realizează vara. Consumul per capita în România este de circa 2 litri (echivalentul a 22 de îngheţate la cornet). Consumul este la jumătate faţă de regiune, la o treime faţă de restul Europei. Liderii sunt nordicii, cu un consum de 6-8 ori mai mare, conform ultimelor date.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO