Eveniment

România a intrat pe radarul investitorilor americani din două motive: Cea mai mare creştere economică din UE şi alocarea a 2% din PIB pentru apărare

Investitorii americani care vor participa anul acesta la evenimentul Trade Winds, care se concentrează pe regiunea Europei de Sud-Est, vor merge şi în Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Serbia. Trade Winds este organizat sub umbrela Departamentului de Comerţ al SUA.

Investitorii americani care vor participa anul acesta la evenimentul Trade Winds, care se concentrează pe regiunea Europei de Sud-Est, vor merge şi în Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Serbia. Trade Winds este organizat sub umbrela Departamentului de Comerţ al SUA.

Autor: Adelina Mihai

07.10.2017, 15:02 6834

Investitorii americani din categoria companiilor mici şi mijlocii vor veni la Bucureşti în perioada 18 – 20 octombrie 2017 în cadrul evenimentului Trade Winds. Forumul de business, organizat de Departamentul de Comerţ al SUA cu ajutorul Ambasadei SUA de la Bucureşti, se află la a zecea ediţie, iar anul acesta este primul an în care se organizează la Bucureşti.

„Faptul că România a avut cea mai mare creştere economică din UE şi că s-a alocat 2% din PIB pentru apărare a stârnit interesul investitorilor ame­ri­cani. (…) Vor fi create noi locuri de muncă şi în România şi în SUA“, a ex­plicat Greg O’Connor, consilier comercial regional în cadrul Am­ba­sa­dei Statelor Unite la Bucureşti, mo­tivele pentru care Capitala a fost aleasă anul acesta ca destinaţie pentru or­ga­nizarea evenimentului.

Companiile americane care vor veni să caute oportunităţi de afaceri activează în industria aerospaţială / de apărare, agrobusiness, inginerie, auto­motive, construcţii, bunuri de larg con­sum, energie, procesarea şi ambalarea alimentelor, tehnologii în domeniul serviciilor medicale, informaţii şi comunicaţii şi servicii de securitate. 

România a avut schimburi co­mer­ciale cu SUA în valoare de 1,7 miliarde de dolari în 2016, iar de şase ani încoace Ro­mânia are exporturi de bunuri în SUA cu o valoare mai mare decât im­por­turile. Astfel, anul trecut exporturile româneşti în SUA au fost în valoare de 1 mld. de dolari, în timp ce importurile din SUA au fost de circa 700 mil. dolari, de unde rezultă un excedent comercial de peste 300 mil. dolari în favoarea României.

„Un număr de 35 de companii americane vor avea, pe parcursul eve­ni­mentului, câte 3 - 5 întâlniri cu com­panii româneşti pentru a discuta despre eventuale parteneriate de afaceri. În total, între 100 şi 200 de reprezentanţi ai companiilor româneşti vor discuta cu investitori americani în vederea dezvoltării unor parteneriate“, a mai spus Greg O’Connor.

Pentru a participa la forumul care se va desfăşura pe durata a trei zile în Capitală, companiile româneşti au plătit o taxă de participare de 350 de dolari, iar locurile disponibile pentru participanţi au fost deja ocupate. Evenimentul se autofinanţează din taxele de participare şi din sponsorizări, unul dintre sponsorii români de anul acesta al Trade Winds fiind casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii. „Pentru organizarea evenimentului Trade Winds, Ambasada SUA a cola­borat cu AmCham (Camera de Co­merţ Americană în România) şi Camera de Comerţ şi Industrie a României“, a mai spus Greg O’Connor.

Investitorii americani care vor participa anul acesta la evenimentul Trade Winds care se concentrează pe regiunea Europei de Sud-Est vor merge şi în Bulgaria, Croaţia, Grecia şi Serbia. Trade Winds este organizat sub umbrela departamentului de comerţ al SUA.

Oficialii Ambasadei SUA au spus, într-un material informativ pentru presă, că evenimentul nu este unul în care investitorii vin să finanţeze proiecte de business româneşti, de aceea nu vor fi prezente fonduri de investiţii la eveniment.

„Trade Winds nu este despre a aduce investiţii americane în România. Companiile americane nu vor veni cu scopul imediat de a deschide o afacere nouă România. Totuşi, unele companii americane ar putea lua în calcul să investească ulterior în România“, se arată în prezentarea furnizată de oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti.

La finalul anului trecut, stocul investiţiilor americane în România reprezenta 2,36% din totalul investiţiilor străine directe din Ro­mâ­nia, ocupând locul 11 în topul statelor cu cele mai mari investiţii, potrivit da­telor Ministerului Afacerilor Externe.

Valoarea totală a capitalului social al celor peste 7.200 de firme americane înregistrate în România a fost de 1,3 mld. dolari. Printre cei mai mari investitori americani din România se află Ford (auto), Cargill (agricultură), ADM (agricultură), Philip Morris (ţigări), Coca-Cola (băuturi răcoritoare) sau Delphi (componente auto), potrivit aceleiaşi surse.

adelina.mihai@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO