Eveniment

România a luat 1,5 mld. € de pe piaţa externă, mai mult decât în 2010, dar mai scump

România a luat 1,5 mld. € de pe piaţa externă, mai mult decât în 2010, dar mai scump

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finan­ţe­lor

Autor: Liviu Chiru

09.06.2011, 23:59 1630

Ministerul Finanţelor a strâns ieri 1,5 mld. euro prin vânzareade titluri pe cinci ani pe piaţa externă, plătind un randament decirca 5,29% pe an.

Investitorii străini s-au arătat dispuşi să plaseze circa 3mld. euro, cu aproape 2 mld. euro mai puţin decât la emisiunea deeurobonduri din martie anul trecut. În final, Finanţele au luat 1,5mld. euro, cu jumătate de miliard peste suma atrasă în 2010.

"Preţul a fost majorat faţă de datele iniţiale, la 255 de punctede bază peste mid-swap (indicatorul de dobândă la euro pe pieţeleinternaţionale, de circa 2,8% pe an pentru maturitatea de 5 ani -n. red.), ducând la un randament final de circa 5,29%", au declaratsurse de pe piaţă. Finanţele anunţaseră că intenţionează să atragă1-1,5 miliarde de euro prin această emisiune de titluri.

Proiectul ieşirii pe piaţa externă este condus de Bogdan Drăgoi,secretar de stat în Ministerul Finan­ţe­lor. A fost prima vânzarelansată în cadrul noului program de finan­ţare externă pe termenmediu (EMTN) cu valoarea maximă de 7 mld. euro. În august anultrecut au fost angajate ca administratori ai programului SociétéGénérale - BRD şi Erste Group - BCR.

În pofida scăderii CDS-urilor (preţul asigurării contra risculuide default) la circa 230 de puncte de bază, faţă de 360 înseptembrie 2010, Finanţele au fost în situaţia de a se împrumutamai scump decât în martie anul trecut, când au emis eurobonduri deun miliard de euro tot pe cinci ani, cu cupon de 5% pe an şi curandament de 5,17%.

De altfel, programele de finanţare de tip EMTN pot implicaun cost mai mare pentru emitent ca urmare a facilităţii care îipermite acestuia să iasă pe piaţă oricând consideră necesar sauoportun, pe baza aceluiaşi prospect de bază, în orizontul de timpprestabilit. Pe de altă parte, România plăteşte astfel preţulamânării de mai multe ori a ieşirii pe piaţa externă din cauzapercepţiei de instabilitate politică generată de discuţiilepermanente privind postul de premier.

În aceste condiţii, a fost ratat momentul de dinainte ca BancaCentrală Europeană să majoreze dobânda de referinţă la euro.

De asemenea, agenţia de rating Standard& Poor's consideră căRomânia încă nu merită să revină în categoria ţărilor cu riscscăzut pentru investiţii. Din cauza primei de lichiditate cerute deinvestitori, România a ezitat să emită titluri cu maturitate mailungă, de 7 sau 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO