Eveniment

România a retrocedat până acum 3 mil. hectare de păduri în valoare de 10 miliarde de euro

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

09.04.2013, 00:08 1570

România a restituit 3 milioane de hectare de păduri în ultimii două­zeci de ani, arată un raport de audit al Curţii de Conturi pe perioada 1990-2010, dat publicităţii săptămâna trecută, care susţine că au fost numeroase cazuri de abuzuri la retrocedări.

Este dat un exemplu al unui aşa-zis moştenitor care a reuşit să demonstreze în justiţie că i se cuvin 8.000 ha de pădure pornind de la un testament care menţionează însă la masa succesorală „un pat, un scrin secretaire şi diverse bunuri de uz casnic şi gospo­dăresc“, afirmă Curtea de Conturi.       

Aceasta este prima informaţie publică privind suprafaţa de pădure retrocedată de statul român din 1990 încoace. Suprafaţa totală de pădure din România este de 6,4 milioane de hectare. În proprietatea Romsilva au mai rămas 3,4 milioane de hectare.

Acum mai sunt cereri validate de retrocedare de 230.000 de hectare.

Profesorul universitar Ioan Vasile Abrudan, decanul Facultăţii de Silvi­cul­tură de la Universitatea Tran­sil­va­nia din Braşov, spune: „Statul ar trebui să se oprească cu retrocedările şi să nu mai dea pădurile naţionale. Ro­mânia a fost mai catolică decât papa. (...) Pe polonezi şi pe unguri nu i-a obligat nimeni să retrocedeze, noi de ce ne-am simţi obligaţi să retrocedăm integral“.

De cealaltă parte, reprezentanţii Romsilva sunt acuzaţi că deşi administrează o avere naţională în valoare de 10 miliarde de euro, au profituri minime pentru că supraîncarcă cheltuielile şi vând preferenţial masă lemnoasă.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO