Eveniment

România a urcat 82 de poziţii, până pe locul 52, în topul Paying Taxes 2015

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

21.11.2014, 00:05 368

România a urcat 82 de poziţii, până pe locul 52, în clasamentul Paying Taxes 2015, un raport realizat de PwC şi de Banca Mondială care măsoară uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume pentru o companie de dimensiuni medii.

Anul trecut România se afla pe poziţia 134 în clasamentul Paying Taxes, iar în urmă cu doi ani era pe locul 136.

Ascensiunea este atribuită îmbună­tăţirii sistemului de plată a taxelor prin scăderea numărului de plăţi realizate într-un an şi reducerea numărului de ore necesare pentru achitarea impozitelor datorită dezvoltării sistemului electronic pentru companii.

Companiile din România trebuie să facă în prezent 14 plăţi de taxe pe parcursul unui an, media europeană fiind de 12 plăţi pe an. Anul trecut o companie făcea în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de trei ori mai multe faţă de media UE.

Firmele alocă în prezent 159 de ore pentru calcularea acestor taxe completarea şi depunerea declaraţiilor, în scădere de la 200 de ore anul trecut. Media europeană este de 176 de ore.

„În prezent, autorităţile fiscale sunt angajate în procesul deosebit de important de reformă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar mediul de afaceri se aşteaptă ca această reformă să ducă la creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, la combaterea evaziunii fiscale, dar şi la îmbunătăţirea satisfacţiei contribuabililor“, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică la PwC România.

România a ajuns anul acesta printre cele mai bine clasate ţări din Europa Centrală şi de Est în clasamentul Paying Taxes, înaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) şi a Republicii Cehe (119), dar rămâne în urma ţărilor baltice (Letonia 24, Estonia – 28, Lituania – 44), a Croaţiei (36) şi a Sloveniei (42).

Raportul Paying Taxes analizează uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse; şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Raportul măsoară toate taxele şi contribuţiile pe care o firmă de talie medie trebuie să le plătească pe parcursul unui an.

Taxele şi contribuţiile luate în calcul includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi alte impozite aferente muncii plătite de către angajatori, impozitele pe proprietate, taxele de transfer ale proprietăţii, taxele de mediu, cele pentru vehicule şi taxele de drum, precum şi alte impozite şi taxe mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO