Eveniment

România are, după 25 de ani de capitalism, un site în limba engleză pentru investitorii străini. „Suntem în discuţii cu 61 de investitori care vor să creeze peste 17.000 de locuri de muncă“

Site-ul http://investromania.gov.ro a fost realizat fără costuri, de către echipa secretarului de stat Manuel Costescu în parteneriat cu o echipă de voluntari.

Site-ul http://investromania.gov.ro a fost realizat fără costuri, de către echipa secretarului de stat Manuel Costescu în parteneriat cu o echipă de voluntari.

Autor: Adelina Mihai

20.05.2016, 00:00 412

InvestRomania, instituţia guverna­mentală pentru promovarea in­vestiţiilor străine, a lansat ieri portalul în limba engleză http://investromania.gov.ro, care prezintă informaţii despre situaţia economică din România şi oportunităţile de investiţii pentru potenţialii investitori străini. Pentru prima dată după 25 de ani de capitalism, România are astfel un portal de prezentare economică în faţa investitorilor.

InvestRomania (Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat din cadrul Guvernului) are în prezent în gestiune 61 de proiecte de investiţii care reprezintă un potenţial de investiţii de aproximativ 1,5 miliarde euro şi peste 17.000 de locuri de muncă.

„România s-a dezolvtat foarte mult în ultimii 10 ani din perspectiva investiţiilor, iar la fiecare şase luni avem câte o noutate în acest sens, fie se deschide câte o nouă fabrică sau se semnează memorandumuri pentru potenţiale noi investiţii. Nu mai producem bunuri cu valoare adăugată mică, com­petenţele forţei de muncă s-au dezvoltat foarte mult, iar faptul că nu mai avem şomaj în oraşe precum Timişoara sau Cluj arată că investitorii din acele zone au angajat toată forţa de muncă disponibilă, e o problemă pe care vrem să o avem“, a explicat Manuel Costescu, secretar de stat în cadrul InvestRomania. Totuşi, investiţiile străine directe s-au menţinut la un nivel foarte scăzut din 2009 încoace, anul trecut fiind de numai 3 milioane de euro. În 2008, investiţiile străine au ajuns la un nivel record de peste 9 miliarde de euro.

„Eu cred că vom mai ajunge să avem un volum de investiţii străine similar (cu cel din 2008 –n.red.), însă problema aceasta nu depinde doar de România, pentru că există o problemă globală a fluxului de capital. Nu pot să crească investiţiile străine dacă state precum Germania, Franţa sau Italia au creşteri economice de 1- 2% pe an“, a mai spus Costescu.

În opinia lui, dacă în urmă cu 10- 15 ani investitorii veneau în România pentru forţa de muncă ieftină, în prezent nu mai este cazul.

„Investitorii din industria auto care vin în România vor să facă acum design industrial, pentru că avem ingineri foarte buni, care şi-au dezvoltat abilităţile lucrând ani buni în zona de manufactură”, a mai spus Costescu.

Cu toate acestea, „stocul” investiţiilor străine este în prezent de 60 de miliarde de euro, în timp ce românii care au plecat la muncă în străinătate au trimis acasă peste 61 de miliarde de euro, semn că cei mai mari investitori „străini“ sunt emigranţii români.

În plus, în clasamentul Doing Business realizat de Banca Mondială, România ocupă în 2016 poziţia 37 din 189 de ţări (pe aceeaşi poziţie situându-se şi în 2015) în topul statelor în funcţie de uşurinţa de a face afaceri.

„Avem 61 de proiecte de investiţii la care lucrăm în prezent, din domenii diferite, de la industria de maşini, IT, biotehnologie, deşeuri, petrochimicale, până la firme care fac furaje. E drept că mulţi dintre potenţialii investitori se orientează spre zona de vest a ţării, însă ieri (marţi- n.red.) am participat, de exemplu, la lansarea unei noi investiţii şi la Tecuci”, a mai spus Costescu, care a făcut referire la proiectul companiei spaniole Sustainable Waste Treatment S.L. (SWT) care a încheiat un parteneriat cu Primăria Muncipiului Tecuci pentru înfiinţarea unei fabrici de sortare şi tratare a deşeurilor din localitate, proiect ce se ridică la 25 milioane euro şi care urmează să creeze 35 de locuri de muncă noi.

“Nu îi putem forţa pe noii invetsitori să se ducă în Moldova sau în sudul ţării, însă dacă sunt acolo, încercăm să îi ajutăm cu ce putem atunci când se confruntă cu probleme. De asemenea, primarul din Tecuci ne-a făcut o serie de sugestii pe care să le prezentăm investitorilor care ar putea fi interesaţi de zonă la care noi nu ne-am gândit, deci şi astfel de sugestii sunt benefice, pentru că nu putem şti noi mai bine ce beneficii poate oferi Botoşaniul potenţialilor investitori decât ştiu cei din judeţ”, a mai spus Costescu.

 

Ce informaţii cuprinde site-ul www.investromania.gov.ro

Proiectul www.investromania.gov.ro prezintă conţinut în limba engleză şi este structurat pe şapte secţiuni, acestea constând în: „Why invest” (De ce să investeşti?), „Business în Romania” (Afaceri în România/ Principalele Sectoare), „Government Support” (Sprijin guvernamental), „Life in Romania” (Viaţa în România), „Newsroom” (Ştiri/Comunicate de presă), „About us” (Despre noi) şi „Contact” (Contact), împărţite la rândul lor în subsecţiuni.

O altă componentă a platformei are în vedere prezentarea sectoarelor prioritare de anul acesta, astfel încât investitorii să aibă acces la informaţii ce vizează dimensiunea pieţei, cei mai importanţi jucători, forţa de muncă disponibilă, capacitatea de export, potenţialii furnizori şi parteneri.

Cele şase sectoare prioritare sunt: IT&C, industria auto, industria aerospaţială, industriile creative, agrobusiness şi bio-economia.

În următoarele luni, website-ul va fi actualizat cu noi analize privind sectoarele strategice de investiţii, cu mai multe informaţii despre parcurile industriale şi noţiuni constând în modalităţile de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO