Eveniment

România are în continuare cea mai bună perspectivă economică din ECE - ZEW

Autor: Anca Dumitrescu

20.05.2011, 20:07 1656

Percepţia analiştilor financiariprivind evoluţia economiei României pentru şase luni s-aîmbunătăţit uşor în luna mai şi a rămas cea mai bună din EuropaCentrală şi de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institutuluiZEW.

Indicele care măsoară aşteptările experţilor financiari referitoarela parcursul economiei în următoarele şase luni a urcat cu 0,1puncte, la 50,1 de puncte, maximul între statele analizate din ECE.În urma României s-au plasat Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) şiCroaţia, cu 42 de puncte (+13,1).

Toate statele din regiuneanalizate de institutul austriac ZEW, în colaborare cu grupulfinanciar Erste, au perspective pozitive.

Singura ţară care a înregistratscădere este Turcia, care a obţinut 1,9 puncte (-6,1).

Pentru Europa Centrală şi de Est,indicele percepţiei analiştilor a înregistrat o îmbunătăţire de 2,2puncte, la 20,9 puncte.

Zona euro a înregistrat 3,6puncte, după o îmbunătăţire a perspectivei cu 5,4puncte.

În funcţie de percepţia situaţieieconomice actuale, România s-a menţinut pe penultima poziţie înregiune, chiar dacă percepţia s-a îmbunătăţit cu 4 puncte, la -18puncte.

Singura economie cu o situaţie maislabă este Ungaria, a cărei percepţie s-a înrăutăţit cu 8,1 puncte,la -22,7 puncte. A treia economie evaluată negativ este Croaţia,dar percepţia s-a îmbunătăţit cu 9,9 puncte, la -13,8puncte.

Pentru Europa Centrală şi de Est,indicele situaţiei economice curente s-a înrăutăţit cu 1,3 puncte,la 21,2 puncte.

În cazul zonei euro, percepţiaeste negativă cu 7,6 puncte, după o scădere în aceeaşi proporţie aindicelui comparativ cu luna precedentă.

Aşteptările referitoare laevoluţia bursei de la Bucureşti s-au înrăutăţit în această lună,indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mailichide zece acţiuni de pe bursă, coborând 24,9 puncte, la 26,5puncte. Toţi indicii referitori la evoluţia burselor din regiune auavut o evoluţie în sens descendent.

Cele mai ridicate aşteptări suntpentru bursele din Polonia, Austria şi Cehia.

Indicatorul privind perspectiveleindicelui NTX, pentru Europa Centrală şi de Est, a scăzut cu 23,8puncte, la 30 de puncte.

Perspectivele evoluţiei leului înraport cu euro în următoarele şase luni s-au înrăutăţit uşor înluna mai, cu 1,1 puncte, la 31,4 puncte. Cele mai bune aşteptărisunt pentru zlotul polonez şi coroana cehă, iar cele mai slabepentru lira turcească şi forintul unguresc.

Raportul ZEW/Erste include dinEuropa Centrală şi de Est date despre Cehia, Croaţia, Ungaria,Polonia, România, Slovacia şi Turcia.

La sondajul efectuat în perioada 2mai-16 mai au participat 81 de experţi financiari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO