România - cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul I. România a înregistrat o creştere a PIB-ului de 5,6% (ajustat), fiind urmată de Slovenia (5%), Letonia şi Estonia (4%)

9 iun 2017 Autor: Iulian Anghel

După ce anul trecut a avut cea mai mare creştere economică din Uni­unea Europeană, de 4,8%, Ro­mâ­nia înregistrează un nou record în T1 2017: nicio altă ţară din UE nu a mai înregistrat creş­te­rea eco­no­mică a ţării de 5,6% (date ajustate).

Potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, oficiul de statistică al Uni­unii, în T1 2017 faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2016, România a înre­gistrat o creştere a PIB-ului de 5,6% (ajustat), fiind urmată de Slo­venia (5%), Letonia şi Estonia (4%).

Comparativ cu trimestrul anterior, în primul trimestru de anul acesta, România a avut cea mai mare creştere economică dintre statele membre ale Uniunii, de 1,7%, fiind urmată de Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) şi Lituania (1,4%), în timp ce Marea Britanie (0,2%) a raportat cea mai mică creştere.

PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,6% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în primele trei luni din 2017 comparativ cu trimestrul anterior. În trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 0,5%, respectiv 0,6%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, în primele trei luni de anul acesta PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 1,9% în zona euro şi cu 2,1% în Uniunea Europeană (UE), după creşterile de 1,8% şi 2% din trimestrul anterior.  Revenirea Eu­ro­pei este o veste excelentă pentru Ro­mânia întrucât în zona UE merg ma­jo­ritatea exporturilor ţării.

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul întâi din 2017 a fost de 199,8 miliarde de lei preţuri cu­rente, în creştere – în termeni reali – cu 1,7% faţă de trimestrul patru din 2016 şi cu 5,6% faţă de trimestrul întâi din 2016. Ca serie brută, PIB-ul estimat pentru T1 a fost de 159,6 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,7% faţă de trimestrul întâi 2016. La creşterea economică din T1 2017 faţă de T1 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţia principală fiind a industriei – 23% pondere în PIB şi 1,5% contribuţie la creş­terea economică. Pe partea de utili­zare, con­su­mul populaţiei ră­mâne rege – cu un plus pe vo­lum de 7,4% în T1 şi o con­tribuţie de 4,8% la creş­terea economică.

Un semn de între­bare ridică variaţia stocurilor, cu o contribuţie de +1,1% la creş­terea economică, dar, dacă acestea „se varsă” în exporturi nu ar trebui să încetinească creşterea din lunile următoare.

O contribuţie negativă la creş­terea PIB au avut-o investiţiile (forma brută de capital fix) – minus 0,1% (ca urmare a reducerilor pe volum cu 0,7%) şi exportul net - minus 0,1%, ca ur­mare a creşterii impor­tu­rilor peste exporturi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.06.2017

 
Cuvinte cheie:
Romania
, crestere economica
, pib
, uniunea europeana
, contributie
, statistica
, zona euro
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide