Eveniment

România, cea mai puternică redresare economică din ECE, dar cea mai slabă structură de IMM-uri din regiune

România, cea mai puternică redresare economică din...

Autor: Adelina Mihai

19.03.2015, 00:06 1401
Agricultura, industria automotive, creş­te­rea consumului intern şi creşterea reală a salariilor au stat la baza resuscitării economice în România, se arată în raport.

„În zonele urbane, România are forţă de muncă bine calificată cu potenţial puternic în zona IT. Totuşi, infrastructura este deficitară, sistemul de taxare este complex (chiar dacă povara fiscală este scăzută), iar birocraţia este o problemă, amplificată de o rată scăzută de absorbţie a fondurilor europene.(...) În România, IMM-urile au cea mai slabă structură în economie prin comparaţie cu situaţia din celelalte state din regiune“, se arată în raportul EIU. Raportul a fost realizat la cererea TMF Group, un furnizor de servicii de afaceri cu activităţi şi pe piaţa locală.

Cercetarea a analizat situaţiile economice din Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Cu 24 de IMM-uri la o mie de locuitori, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, fiind departe şi de media UE (40 de întreprinderi mici şi mijlocii la fiecare 1.000 de locuitori).  Spiritul antreprenorial la români, măsurat după acest indicator, plasează economia locală mult sub cele din Ungaria (57,3 IMM-uri la 1.000 de locuitori), Bulgaria (40,9) sau Polonia (36,6).

„Spre deosebire de situaţia economică din celelalte state din regiunea Europei Centrale şi de Est, cum sunt Cehia sau Slovacia, întreprinderile mici şi mijlocii au jucat un rol cu importanţă redusă în ceea ce priveşte creşterea economică din România, unde marile companii au fost principalii factori de creştere în industrie şi în servicii. Sectorul firmelor mici din România a fost puternic afectat în perioada 2008 - 2009 şi şi-a revenit cu un ritm mult mai scăzut prin comparaţie cu celelalte ţări din regiune“, mai precizează analiza EIU.

La nivelul UE, statele cu cel mai puternic mediu antreprenorial sunt Cehia, Malta sau Portugalia.

În Europa, în ciuda contextului economic dificil, IMM-urile au rămas punctul cheie al economiei, cele peste 20 de milioane de companii mici şi mijlocii reprezentând 98% din totalul businessurilor din UE.

În analiza EIU este citată şi o observaţie făcută de către reprezentanţii Comisiei Europene, care au menţionat anul trecut că IMM-urile româneşti sunt mai puţin competitive, mai puţin inovative şi au o bază tehnologică mai redusă prin comparaţie cu firmele mari.

Raportat doar la date statistice (furnizate ZF de către Registrul Comerţului), sectorul IMM-urilor din România înseamnă pe scurt 2,5 milioane de angajaţi şi aproape 500.000 de companii. Nouă din zece IMM-uri au însă mai puţin de zece angajaţi, iar patru din zece microîntreprinderi figurează cu zero angajaţi.

Analiştii EIU au mai precizat că perspectiva de afaceri din România a fost întărită de schimbările care au avut loc pe plan politic, astfel că alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte a arătat că există o „dorinţă răspândită de schimbare“. Totodată, ei mai menţionează faptul că situaţia din Ucraina a crescut importanţa geopolitică a României pentru Uniunea Eurpeană, SUA şi NATO, ceea ce ar putea creşte posibilitatea obţinerii unor finanţări externe pentru îmbunătăţirea situaţiei economice sau pentru infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO