Eveniment

România are în continuare cea mai mică masă salarială din UE. Toţi angajatorii au plătit în 2017 salarii de 67 de miliarde de euro, reprezentând 37% din PIB. Masa salarială a crescut cu 10 miliarde de euro anul trecut, dar ca pondere în PIB este abia la nivelul din 2010

Autor: Adelina Mihai

08.03.2018, 00:08 2948

România are în continuare una dintre cele mai mici mase salariale din rândul statelor Uniunii Europene, în ciuda faptului că angajaţii români au avut parte de majorări salariale semnificative în ultimii ani.

În 2017, potrivit datelor publicate de Eurostat, masa salarială din România (formată din totalitatea salariilor din economie şi a taxelor şi contribuţiilor aferente acestora) a ajuns la 35,8% din PIB, în creştere uşoară faţă de nivelul de 34% din PIB din 2016, dar la un nivel mai redus decât în 2008, când a fost de 36,5% din PIB.

La nivelul statelor UE, masa salarială reprezintă 47% din PIB în 2017. Cum poate recupera România acest decalaj?

„O parte dintre măsurile care să conducă la creşterea masei salariale au început să fie luate, iar câtă vreme guvernul a lansat un plan de creştere a salariului minim cu un calendar bine stabilit, acest lucru nu dă nicio şansă opoziţiei de a alege altă cale. Salariile mici reprezintă un atu competitiv pentru ţările din Est, însă atâta vreme cât ele rămân mici, economia nu se poate ridica, iar un alt efect este plecarea oamenilor din ţară“, a explicat Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, companie care controleză producătorul de materiale de construcţii Megaprofil din Buziaş (judeţul Timiş). El a adăugat că majorările de salarii pentru medici reprezintă un pas hotărât în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO