Business Internaţional

România este campioana Europei la creştere economică cu 5,7%. Cât va mai mai putea ţine ritmul?

România este campioana Europei la creştere economică...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.08.2017, 15:29 2421
România a bifat cea mai mare creştere economică din T2 la nivelul Uniunii Europene, de 5,9% în serie brută în ritm anualizat, de 5,7% în serie ajustată, ajutată de consumul puternic, dar şi de activitatea din industrie, care a avut cel mai bun trimestru din ultimul deceniu.

Industria a înregistrat o creştere semnifi­cativă, acesta fiind cel mai bun trimestru din ultimul deceniu, în timp ce partea de construcţii nu a mers foarte bine, a explicat la ZF Live Ciprian Dascălu, economist ING Bank. „Creşterea industriei e mai degrabă dată de cererea internă. Ca  ritm de creştere, înregistrările auto în vestul Europei înce­tinesc. Datele PIB pe zona euro au surprins pozitiv destul de mult. Avem practic cerere dinspre piaţa unică care duce la această evo­luţie bună a industriei. Indicatorii de încredere pe industrie stau destul de bine“, a adăugat el.

Ca reacţie la evoluţia economiei în T2, premierul Mihai Tudose a apreciat pe contul său de Facebook că aceasta „este o creştere solidă“. „Este o creştere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producţiei industriale cu 8% şi din servicii. O contribuţie însemnată vine şi din sectoarele cu valoare adăugată medie şi mare, precum high tech“, a postat premierul.

Oamenii de afaceri spun că avansul economic se vede în rezultatele financiare ale companiilor lor.

„Resimţim creşterea econo­miei, toţi clienţii mari pe care i-am vizitat, care provin din toate industriile, au fost pe creştere. Cei din online au avut creşteri cu două cifre. Vedem optimism în piaţă“, spune Adrian Mihai, unul dintre acţionarii FAN Courier. Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental Hotels, apreciază că „putem să avem o creştere şi mai mare a PIB-ului dacă cei care ne conduc se concentrează să asigure predictibilitate în piaţă, să avem o legislaţie stabilă“.

Economiştii îşi revizuiesc acum prognozele de creştere economică pentru acest an. ING merge spre 6%, dar economiştii se aşteaptă ca acesta să fie un maxim pentru că în următoa­rele trimestre vom vedea o încetinire a creşterii economice.

„Considerăm că dinamica PIB-ului din primul semestru este nesustenabilă, aspect confirmat de climatul investiţional dificil, de tergiversarea reformelor şi de deteriorarea echi­librelor macroeconomice“, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Într-o analiză a băncii se arată că evoluţia economiei în trimestrul al doilea coroborată cu accelerarea inflaţiei şi cu deteriorarea echilibrelor macroeconomice reprezintă factori care exprimă o probabilitate ridicată de rebalansare a politicilor economice prin reacţia politicii monetare în lunile următoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO