Eveniment

România este în faţa Sloveniei, Bulgariei, Greciei şi Croaţiei la competitivitate economică

România este în faţa Sloveniei, Bulgariei, Greciei şi Croaţiei la competitivitate economică

Autor: Roxana Petrescu

18.05.2011, 23:48 2266

Dacă în ediţia de anul trecut, lanivel regional, numai Croaţia şi Ucraina aveau economii mai puţincompetitive comparativ cu cea locală, situaţia s-a schimbat anulacesta, când Grecia a pierdut 10 poziţii în clasamentul global,ajungând pe locul 56, Slovenia a pierdut o poziţie, iar Bulgariadouă.

Tehnic, economia României a ieşitdin recesiune în primul trimestru al anului, când a fostînregistrată o creştere a PIB-ului de 0,6% comparativ cu perioadasimilară a anului trecut. Evoluţia exporturilor, care au crescut cu40%, a fost crucială pentru PIB-ul pe T1, în condiţiile în carecomerţul intern a scăzut cu peste 5% an la an din cauza diminuăriiputerii de cumpărare a populaţiei şi a scumpirii mărfurilor, iarinvestiţiile nu şi-au revenit.

Potrivit datelor INS, maşinile şiechipamentele au avut o pondere de aproape 43% în totalulexporturilor din trimestrul întâi de 11 mld. euro, adicăechivalentul a 4,7 mld. euro. Pe locul al doilea au fost produselemanufacturate, cu aproape 33%. Produsele chimice şi combustibiliiminerali au avut fiecare ponderi de circa 6%. De altfel, potrivitstatisticilor europene, exporturile României au înregistrat înianuarie-februarie a şasea creştere din Uniunea Europeană (UE), de42%, după ce livrările la extern neajustate sezonier au urcat de la4,9 miliarde de euro în primele două luni ale anului trecut, la 6,9miliarde de euro.

Bulgaria a avut cea mai marecreştere a exporturilor (59%), urmată de Lituania (51%), Malta(49%), Estonia şi Letonia (ambele 45%), România (42%) şi Grecia(39).

În ciuda declaraţiilor pozitiveale politicienilor, oamenii de afaceri spun însă că situaţia nueste chiar aşa de roz, puterea de cumpărare fiind în continuare laun nivel extrem de scăzut. Mai mult, potrivit declaraţiilor recentedin partea managerilor de companii, revenirea creşterii economiceva avea un efect asupra puterii de cumpărare abia la începutulanului viitor, apetitul pentru consum al populaţiei fiind încontinuare afectat de tăierile de salarii sau de concedierile din2010. Potrivit clasamentului realizat de elveţieni, cele maicompetitive economii sunt Hong Kong şi SUA, ambele obţinândpunctajul maxim, respectiv 100 de puncte. Podiumul este completatde către Singapore. La nivel european, Suedia este considerată a ficea mai competitivă economie, urmată de cea a Elveţiei. Din EuropaCentrală şi de Est, cea mai bine clasată economie este cea aCehiei, urmată de Estonia, care a devenit mai atractivă decâtPolonia.

În regiune, Bulgaria şi Ucrainasunt mai puţin competitive faţă de România. Astfel, Bulgaria ocupălocul 55 cu 53,6 puncte, iar Ucraina este clasată pe poziţia 57 cu51,4 puncte. Scăderea Bulgariei în topul celor mai competitiveeconomii vine chiar şi în contextul în care ţara a înregistrat înprimul trimestru o creştere economică de 2,5% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut, cu mult peste aşteptările analiştilor,potrivit datelor publicate recent de biroul de statistică bulgar.PIB-ul Bulgariei a avansat cu 0,4% comparativ cu trimestrul patrudin 2010. La coada clasamentului celor mai competitive economiieste Venezuela, care a obţinut numai 35,2 puncte din cele 100disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO