Eveniment

România este pe ultimul loc în UE la capitolul reciclare. Doar 5% din deşeuri ajung să fie refolosite

Cristian Lazăr, directorul comercial al Rom Waste Solutions

Bucureştenii plătesc, în medie, un euro (4,5 lei) pe lună atunci când li se colectează deşeurile, în timp ce în alte ţări din UE există un cost diferenţiat: dacă colectezi selectiv plăteşti un euro, dacă dai deşeurile amestecate plăteşti 20 de euro.

Cristian Lazăr, directorul comercial al Rom Waste Solutions Bucureştenii plătesc, în medie, un euro (4,5 lei) pe lună atunci când li se colectează deşeurile, în timp ce în alte ţări din UE există un cost diferenţiat: dacă colectezi selectiv plăteşti un euro, dacă dai deşeurile amestecate plăteşti 20 de euro.

Autor: Simona Tatu

07.04.2017, 00:08 3062

România este ţara cu cel mai scăzut nivel al reciclării: numai 5% din deşeuri ajung să fie supuse proceselor de reciclare. Cauzele sunt multiple. Între acestea: proasta gestionare a deşeurilor, taxele mici la gropile de gunoi şi sistemul de plată pentru deşeurile menajere diferit faţă de al celorlalte ţări din UE, spun specialiştii din piaţă.

„Am ajuns la 5% reciclare, ultima ţară din UE. Bulgaria reciclează 35%, dar ei au sancţiuni mai mari pentru gropile necon­forme şi taxe pe ambalaje“, a spus Cristian Lazăr, directorul comercial al Rom Waste Solutions, firmă de sortare şi reciclare a deşeurilor municipale.

Deşeurile municipale conţin toate tipurile de deşeuri şi numai în Bucureşti sunt generate peste 2.000 de tone de deşeuri menajere amestecate pe zi. Dintre acestea, doar 20% sunt deşeuri care pot fi valorificate prin reciclare.

În România, pe lângă lipsa sortării deşeurilor, taxele pentru colectarea gunoiului menajer sunt foarte mici comparativ cu cele din UE. Un român plăteşte 18 euro pe an pentru colectarea deşeurilor, în timp ce un suedez plăteşte de şase ori mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO