Eveniment

România este ultima în UE la dotarea angajaţilor companiilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri

România este ultima în UE la dotarea angajaţilor companiilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri

România stă uşor mai bine în UE la procentajul de companii mari care îşi dotează angajaţii cu tablete şi smartphone-uri, cu 57%, faţă de media europeană de 88%. Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

12.12.2012, 00:06 401

România se află pe ultimul loc în UE în privinţa companiilor care îşi dotează angajaţii cu dispozitive mobile cu acces la internet, precum tablete, smartphone-uri şi laptopuri, procentajul de numai 22% fiind de peste două ori mai redus faţă de media de 48% înregistrată la nivelul UE.

Procentajul companiilor care pun la dispoziţia a cel puţin o parte din angajaţi tablete, smartphone-uri şi alte astfel de dispozitive variază puternic în UE, de la 22% în România, 27% în Grecia şi 31% în Bulgaria la 78% în Finlanda, 65% în Danemarca, urmată de 63% în Cehia şi Suedia.

România este devansată şi de două state din regiune care nu sunt membre ale UE, dar sunt incluse în raportul Eurostat, Croaţia (54%) şi Macedonia (25%). "Companiile pot pune la dispoziţia angajaţilor dispozitive portabile, precum smartphone-uri sau computere portabile, care le permit să se conecteze la internet în timp ce se deplasează şi să lucreze chiar dacă nu sunt la birou", se arată într-un raport al Eurostat, care foloseşte date obţinute printr-un sondaj realizat la începutul anului.

România stă uşor mai bine în UE la procentajul de companii mari care îşi dotează angajaţii cu tablete şi smartphone-uri, cu 57%, faţă de media europeană de 88%. România se află pe penultima pozi­ţie, înaintea Greciei (56%) şi după Bulgaria (67%). Maximele sunt înregistrate în Finlanda (99%), urmată de Austria (97%).

Situaţia se înrăutăţeşte în privinţa firmelor medii şi mici. Astfel, doar 28% din firmele medii din România au oferit angajaţilor astfel de echipamente, nivel minim în UE, unde media este de 71%. Bulgaria (44%) se află pe penultimul loc, în urma Greciei (46%). Pe primele poziţii în spaţiul comunitar se situează Finlanda (92%) şi Danemarca (88%).

Firmele mici din România stau cel mai rău, numai o cincime considerând necesar să-şi doteze angajaţii cu echipamente mobile care permit accesul la internet. România (20%), Grecia (23%), Bulgaria şi Ungaria (ambele 27%) se află pe ultimele poziţii în UE, unde media este de 43%. Primele sunt Finlanda (74%) şi Danemarca (60%. Dintre companiile din România care pun la dispoziţia angajaţilor dispozitive mobile, în 93% din cazuri acestea sunt folosite pentru conexiunea la sistemul de email al companiei şi pentru accesarea de informaţii publice online, în timp ce doar 59% permit accesul/modificarea de documente, iar 42% folosesc aplicaţii dedicate de business.

Dispozitivele portabile luate în considerare în sondajul Eurostat se referă la computere portabile, precum notebook-uri, laptopuri, tablete şi altele, în timp ce o a doua categorie, alte dispozitive portabile, include smartphone-uri sau PDA-uri. Companiile pot pune la dispoziţia angajaţilor unu sau mai multe dispozitive din aceste categorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO