Eveniment

România exportă grâu de 340 de milioane de euro

08.11.2010, 23:54 47

România are deja contractate pentru export 1,7 miloane de tonede grâu, potrivit informaţiilor de pe site-ul MinisteruluiAgriculturii.

"Este primul an în care exportăm atât de mult. Este adevărat căîn lunile februarie-martie vom importa circa 500.000-600.000 detone, dar dacă acum vindem grâu furajer, atunci vom cumpăra grâu depanificaţie", a declarat pentru ZF Adrian Rădulescu, secretarul destat în cadrul Ministerului Agriculturii. Patronatul Român dinIndustria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase Rompan acerut autorităţilor să interzică exportul de grâu pentru a nuajunge în situaţia de a importa anul viitor la un preţ cu până la30% mai mare, dar cererea a fost respinsă. În prezent, fermieriivând grâul cu circa 200 de euro/tonă, ceea ce înseamnă că valoareaexporturilor va ajunge la 340 de milioane de euro.

Consumul de grâu este de aproximativ 3,6 mil. tone, iarproducţia de anul acesta a depăşit 5 mil. tone, ceea ce înseamnă căexporturile nu pun în pericol necesarul de consum de anul acesta,potrivit lui Rădulescu. În cazul producţiei de porumb, România vaexporta 1,5 mil. tone. Cantitatea mare produsă anul acesta, depeste 9 mil. tone, va elimina problema importurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO