Eveniment

România face cerere să devină membră a Băncii Asiatice pentru Investiţii condusă de China

România face cerere să devină membră a Băncii...

Autor: Iulian Anghel

25.08.2016, 00:07 3329
Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), văzută de cei mai mulţi economişti drept o contrapondere la Banca Mondială condusă de Statele Unite, este o iniţiativă a Chinei lansată anul trecut şi devenită funcţională la începutul anului şi la care au aderat deja 57 de ţări „regionale“ sau „nonregionale“. Deo­camdată însă aceasta finanţează, potrivit ultimelor date disponibile, un singur proiect în Bangladesh.

Potrivit unei statistici publicate pe site-ul băncii şi datată 6 iulie, 44 dintre ţările care au semnat apartenenţa la AIIB aveau deja subscrise sume totale de 85,9 miliarde de dolari americani. În ciuda opoziţiei Washingtonului, aliaţi-cheie ai SUA precum Australia, Marea Britanie, Germania, Italia sau Coreea de Sud s-au alăturat AIIB, recunoscând, după cum comenta la vremea respectivă agenţia Reuters, importanţa economică tot mai mare a Chinei. De altminteri, 34,7% din capitalul băncii vin din China (29,7 miliarde de dolari americani din totalul de aproape 86 de miliarde de dolari sume subscrise).

Potrivit oficialilor chinezi, promotorii proiectului, rolul băncii ar fi să investească în proiecte de înaltă calitate, dar cu costuri reduse, întrucât este mare nevoie de investiţii.

Economiştii români susţin însă că România nu duce lipsă de surse de finanţare, ci de proiecte viabile.

„Nu are de ce să strice dacă suntem şi noi acolo. Dar România nu duce lipsă de finanţări. Avem la dispoziţie o groază de resurse pe care nu le folosim, iar fondurile europene sunt, între acestea, cea mai ieftină resursă. Cine îţi dă atâţia bani degeaba, chiar pentru investiţii, pretinzându-ţi doar o contribuţie minimă? Dacă ar avea proiecte bune, România ar avea finanţare“, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Inclusiv parteneriatele public-private ar putea găsi finanţare la băncile locale dacă proiectele iniţiate ar avea justificare economică, adaugă Dumitru. „Băncile ar intra să finanţeze proiecte care fac sens economic. Însă, dacă ceri finanţare pentru autostrada Comarnic - Braşov, un proiect extrem de scump şi cu puţină justificare economică, atunci ai probleme. Par­te­ne­riatele public-private ar găsi finanţare dacă ar fi bine gândite.“ AIIB ar urma să ofere în următorii cinci ani finanţare pentru proiecte între 10 şi 15 miliarde de dolari/an. Cu câţiva ani în urmă, fostul premier Victor Ponta anunţa proiecte în România finanţate de companii chineze de miliarde de dolari, finanţare care nu a venit însă niciodată. Însă, dincolo de necesitatea găsirii de finanţare ieftină, mulţi economişti şi politologi văd în AIIB un proiect al Chinei de a se afirma ca putere globală, sfidând ordinea financiat globală dictată de Statele Unite, în principal prin intermediul Băncii Mondiale şi al FMI. SUA şi Japonia sunt cele două mari puteri economice care nu participă la AIIB. Banca dominată de China ar putea deveni, prin urmare, rivala Băncii Mondiale, dar şi a Băncii Asiatice de Dezvoltare dominată de Japonia. Prin Parteneriatul Trans-Pacific Statele Unite încearcă să izoleze China. Însă chiar tendinţa spre propria-i izolare manifestată din ce în ce mai mult de principala putere economică a lumii bătătoreşte calea în faţa ambiţiei Chinei de a schimba regulile nescrise ale finanţării la nivel mondial. De observat este totuşi că sumele vărsate de state la AIIB sunt în dolari americani. Chinezii nu duc însă lipsă de dolari pentru că deţin o bună parte din datoria externă a SUA (în bonuri de trezorerie), mai precis 1.200 de miliarde de dolari din totalul de 6.200 mld. dolari.

Potrivit analiştilor de la Financial Times, excluzând posibilitatea finanţării în alte monede decât dolarul, China arată că nu va folosi AIIB drept platformă pentru promovarea internaţionalizării monedei chineze, yuanul. Între membrii AIIB din Europa sunt 14 ţări în frunte cu Germania, Marea Britania, Franţa, Italia sau Olanda.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO