Eveniment

România importă deflaţie din Europa, iar preţurile nu vor creşte cel puţin până la finalul anului

România importă deflaţie din Europa, iar preţurile nu...

Autor: Iulian Anghel

12.07.2016, 00:03 667
Eliminarea „efectului de bază“ al reducerii TVA la alimente din iunie 2015 se vede în evoluţia inflaţiei din iunie 2016 care a ajuns la minus 0,7%, de la minus 3,5% în mai.

Este o evoluţie „în grafic“, uşor sub aşteptările economiştilor. Cum importurile din Europa sunt ieftine ca urmare a deflaţiei din multe ţări ale Uniunii, presiunile inflaţioniste înregistrate în economie ca urmare a majorărilor de salarii şi a reducerii TVA sunt ţinute în frâu, iar economiştii nu anticipează anul acesta o intervenţie a Băncii Naţionale care ar avea ca efect creşterea dobânzilor la lei.

„Inflaţia de minus 0,7% înregistrată în iunie faţă de minus 3,5% în mai este urmare a epuizării efectului de bază al reducerii TVA la alimente, în iunie 2015. Este o inflaţie uşor sub aşteptările noastre – scenariul nostru prevedea o inflaţie de minus 0,6%. Presiunile inflaţioniste sunt încă mici - lucru la care ne aşteptam - iar de la 1 iulie va intra în vigoare o reducere a costului la gaze care va avea influenţă asupra inflaţiei. Ne aşteptăm, aşadar, ca la finalul anului inflaţia să fie zero sau chiar uşor negativă“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, instituţie care avea în scenariul de bază o inflaţie anuală pentru 2016 de 0,6%.

„Nu credem că acest lucru se mai poate întâmpla“, admite economistul-şef al Raiffei­sen Bank. Cum se întâmplă însă ca, la o creş­te­re de consum de 18% în primele cinci luni din an şi la o majorare reală a venitului salarial de 18,2%, inflaţia să rămână puternic în teritoriul negativ?

O oarecare presiune inflaţionistă există. Dar apetitul pentru consum este potolit, într-o măsură, de importuri, iar importurile sunt ieftine pentru că majoritatea ţărilor UE înregistrează inflaţie extrem de redusă sau chiar negativă, arată Ionuţ Dumitru.

„Noi importăm acum deflaţie. Importăm mărfuri la preţuri mici, dar, dacă în UE preţurile încep să crească, acest lucru se va vedea mult mai pronunţat în economia românească pentru că avem deja presiuni inflaţioniste. Mai devreme sau mai târziu aceste lucruri vor ieşi la suprafaţă.“

Potrivit economistului, nu mai este de aşteptat o intervenţie a BNR în acest an, între altele şi pentru că a apărut situaţia din Marea Britanie: „Noi aşteptam o intervenţie a BNR încă de anul acesta, însă credem că o preocupare a Băncii Naţionale faţă de presiunile inflaţioniste (în sensul majorării coridorului de dobândă sau chiar a dobânzii-cheie - n.r.) va reveni anul viitor.“

Potrivit datelor publicate ieri de INS, preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC) şi pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) au fost mai mici cu minus 0,7% în luna iunie 2016 comparativ cu luna iunie 2015.

BNR arată în ultimul raport asupra inflaţiei că evoluţia preţurilor de consum din perioadele recente a fost afectată substanţial de măsurile fiscale

Conform scenariului de bază al BNR, rata anuală a inflaţiei IPC se va situa la 0,6% la sfârşitul anului 2016 şi la 2,7% la finele anului 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO