Eveniment

România, în urma Poloniei cu 10 sau cu 20 de ani?

Jacek Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei în perioada crizei, vine la Bucureşti la Gala ZF. AFP/Mediafax Foto

Jacek Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei în perioada crizei, vine la Bucureşti la Gala ZF. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

24.11.2014, 00:07 584

România are un PIB per capita de 7.000 de euro, un salariu mediu net de 400 de euro pe lună şi 28% din popu­laţie ocupată în agricultură, în timp ce Polonia are un PIB per capita de 12.000 de euro, un salariu mediu net de 700 de euro şi populaţia ocupată în agricultură de 8%.

Întrebarea este în câţi ani vom ajunge la nivelul Poloniei. Jacek Ros­towski, fost ministru de finanţe în cea mai grea perioadă a Poloniei din ultimii 60 de ani, vine la Bucureşti la Gala ZF, va sta de vorbă cu ziarişti, cu oamenii de afaceri şi cu oficiali şi va răspunde la această întrebare. Cu Rostowski ca ministru de finan­ţe, economia Poloniei a fost singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice mondiale şi al celei din zona euro.

De altfel, Polonia nu s-a confruntat cu nicio recesiune du­pă căderea comunismului, iar în aceas­tă perioadă economia i s-a dublat. Cea a României a crescut de doar 1,3 ori.

În perioada de tranziţie spre economia de piaţă, PIB-ul polonez a înregistrat o creştere medie de aproape 4%, pe când cel românesc a scăzut cu aproape 2%.

Mulţi economişti cred că Polonia va intra în grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii poate chiar din 2030, în condiţiile în care anul trecut s-a plasat pe locul 24 la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO