Eveniment

România începe anul cu un munte de bani, dar companiile tot taie joburi şi afaceri

România începe anul cu un munte de bani, dar companiile tot taie joburi şi afaceri
09.01.2011, 23:59 39

Statul începe noul an pe un munte de bani, cu 900 mil. euro dela FMI şi alte 2,5 mld. euro ce vor veni de la UE şi BancaMondială, în timp ce în eco­nomia reală companiile privateconti­nuă să concedieze personal, să închidă afaceri sau să intreîn insolvenţă.

Apare astfel o discrepanţă în creştere între abundenţa de banidin vistieria BNR şi a statului, dar şi de pe piaţa financiară, şide cealaltă parte economia privată, care a fost prea mult timpprivată de lichidităţi şi comenzi şi nu reuşeşte să-şi revină dinşocurile succesive pe care le-a resimţit anul trecut. Băncile auajuns să se sufoce sub zecile de miliarde de lei care băltesc înpiaţă, iar dobânzile ROBOR au fost în cădere liberă în primasăptămână a anului, în timp ce creditarea nu dă niciun semn derevigorare, iar acest surplus de bani nu circulă spre economie.

Pe deasupra, semnalul dat pieţelor externe de FMI prineliberarea unei noi tranşe de bani susţine tendinţa vizibilă deîntărire a leului şi creşterea bursei din prima săptămână a anului,prinsă sub mirajul apropiatei listări a Fondului Proprietatea. Încăo dată România riscă să intre în capcana de a se încrede în ceea cespune "oglinda" pieţelor financiare, fără nicio legătură cu şirulinsolvenţelor din economia reală.

Dar chiar dacă guvernul a mai făcut eforturi să-şi plătească dindatoriile către sectorul privat la presiunea FMI, pentru multecompanii este deja târziu, mai ales în cazul în care băncile lor nuau mai avut răbdare.

Dintr-o dată, statul se găseşte într-o con­junc­tură favorabilănesperată din punctul de vedere al surselor de finanţare: excesulde lichidi­ta­te în­treţinut de BNR pe piaţă permite Minis­teruluiFinanţelor să împrumute de la băncile locale şi dublu faţă desumele programate şi la costuri în scădere, urmează să încaseze 1,2miliarde de euro euro de la Comisia Europeană, mai primeşte 300milioane de euro de la Banca Mondială, iar până la sfârşitultrimes­trului I va ieşi şi pe piaţa externă de capital de unde arputea atrage încă un miliard de euro.

De cealaltă parte, anul 2011 începe cu noi anunţuri de firmecare caută adăpost sub regimul insolvenţei sau care pur şi simpluînchid porţile.

La ultima şedinţă de politică monetară, Consiliul deAdministraţie al BNR s-a mulţumit să "constate" că volumulcreditului privat con­tinuă să scadă în termeni reali, în ciudapersis­tenţei unei lichidităţi excesive pe piaţă de carebeneficiază în primul rând tot statul. Astfel, Banca Naţională aamânat să dea un semnal de încredere pentru economie prin scădereado­bânzii-cheie la lei.

Continuare în pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO