Eveniment

Mămăliga salvează economia. Anul acesta România intră în top 10 mondial al producătorilor de porumb

Mămăliga salvează economia. Anul acesta România intră în top 10 mondial al producătorilor de porumb

Autor: Cristina Stoian

06.10.2010, 23:59 150

România va ajunge anul acesta, ca urmare a dublării producţieide porumb faţă de 2007, până la 9 milioane de tone, în top 10mondial al ţărilor producătoare, după Statele Unite, China,Brazilia dar înaintea altor ţări ca Ucraina, Spania sau FederaţiaRusă. Producţia de anul acesta valorează circa 1,3 miliarde deeuro, la preţul de circa 142 de euro/pe tonă (600 lei/tona) care sepractică acum pe piaţă.

România, situată din punctul de vedere al PIB/capita, de circa6.000 de euro, la jumătatea clasamentului mondial, are foartepuţine sectoare unde este în top 10 mondial. Alte domenii în caresuntem în top 10 la nivel internaţional sunt consumul de bere pecap de locuitor. România se plasează însă pe locul 5 în lume laviteza internetului, conform unor studii, precum şi în top cincimondial al ţărilor din care se expediază mesaje spam.

În prezent fermierii au recoltat doar jumătate din suprafaţa deporumb, conform Ministerului Agriculturii, dar rezultatele suntpozitive, cu o medie de 4 tone/ha şi un vârf maxim de 10 tone/ha,în ciuda vremii nefavorabile din ultima perioadă.

"În zonele care nu au fost afectate de calamităţi am obţinut 10tone la hectar. Din nefericire, doar pe 800 de hectare am avutaceste rezultate. Pe alte 8.000 de hectare, unde s-a infiltrat apa,ajungând la 40-80 cm, culturile au fost distruse în totalitate şiam fost nevoiţi să semănăm rapiţă. Avantajul a fost că preţurilesunt foarte bune, la bursa din Paris ajungând să se tranzacţionezecu 200 de euro/tona de porumb", a declarat pentru ZF Culiţă Tărâţă,preşedintele TCE 3 Brazi, ferma care lucrează cea mai maresuprafaţă de teren agricol din România, circa 60.000 dehectare.

În comparaţie, estimările privind producţia de porumb se ridicăla 303 mil. tone în SUA, 162 mil. tone în China, 54 mil. tone înBrazilia sau 15 mil. tone în Argentina, după cum arată un studiu alUnited States Department of Agriculture (USDA).

România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte suprafaţacultivată cu porumb, deţinând aproape 30% din suprafaţa totală de8,6 milioane de hectare.

Producţia de anul acesta are însă doar o pondere de 16% dinproducţia totală a UE, din cauza mediei la hectar de doar 4 tone,în condiţiile în care media UE este de 6,5 tone, potrivitestimărilor USDA.

Statele Unite au cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb, de31,5 mil. ha, iar la o producţie medie de 9,6 tone/ha, după cumarată previziunile USDA pentru acest an, producţia totală va ajungela 300 mil. tone doar din această cultură. Productivitatea mult maimare este dată şi de utilizarea pe scară largă a plantelormodificate genetic pentru a rezista la anumite erbicide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO