Eveniment

România, la 25 de ani de la Revoluţie: PIB per capita de cinci ori mai mare, corupţie galopantă

România, la 25 de ani de la Revoluţie: PIB per capita...

Autor: Andrei Cîrchelan

21.10.2014, 18:00 3115

Un articol publicat în revista internaţională lunară Monocle arată că PIB-ul per capita a crescut în România de peste cinci ori în ultimii 25 de ani, însă, spune publicaţia, corupţia este „galopantă” iar alte ţări din regiune au evoluat mult mai bine. Articolul pune alături şase state din Europa Centrală şi de Est, anume: Cehia, România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria. 

„Uniunea Europeană le-a furnizat acestor state un cadru de stabilitate în care Polonia, de exemplu, a ajuns un jucător puternic care influenţează politicile europene, iar Varşovia, Praga, Bratislava şi Budapesta înregistrează creşteri puternice şi atrag investiţii străine şi turişti”, scrie autorul articolului. Bucureşti şi Sofia nu sunt nicăieri în enumerările pozitive.  Legat de România, singurele aspecte notate de autor sunt ieşirea sângeroasă din comunism, atipică pentru modul în care s-a făcut trecerea în celelalte state, şi corupţia galopantă, unde România se aseamănă cu Bulgaria.

Pe cifre, România avea în 1989 cel mai mic PIB per capita dintre toate ţările enumerate, echivalentul a 1.405 euro, iar această cifră a crescut la 7.455 euro în ultimii 25 de ani. Spre comparaţie, însă, Slovacia avea un nivel similar al PIB-ului per capita, dar a reuşit să majoreze această cifră de nouă ori, de la 1.454 euro la 13.263 euro.  „Mentalitatea comunistă persistă, cu viziune pe termen scurt şi căutarea profitului personal. În Ungaria, premierul Viktor Orban a centralizat puterea economică şi politică la cote îngrijorătoare. În România şi Bulgaria, corupţia e galopantă. Slovacii nu au încredere în sistemul judiciar, iar cehii nu au încredere în Uniunea Europeană”, mai scrie autorul. 

În Bulgaria, PIB per capita a crescut de la 1.922 euro la 5.723 euro în ultimii 25 de ani, cea mai slabă evoluţie dintre ţările analizate. Ungaria nu a reuşit, nici ea, o evoluţie impresionantă, majorându-şi PIB-ul per capita de la 2.184 euro la 9.861 euro. Astfel, evoluţia economică lentă a ţărilor ex-comuniste e pusă în directă legătură cu persistenţa corupţiei. Articolul din Monocle vine într-un context în care corupţia „galopantă” inhibă în România exact elementele care au propulsat celelalte state: fondurile europene şi investiţiile străine. În absorbţia fondurilor europene România este pe ultimul loc în Europa, incapabilă să absoarbă sumele pe care Uniunea Europeană i le pune la dispoziţie pentru a prinde din urmă statele occidentale ca nivel de dezvoltare. Investitorii străini, la rândul lor, se feresc de mediul local şi preferă alte state din regiune, clamând impredictibilitatea legislativă şi tentativele nereuşite de colaborare cu autorităţile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO