Eveniment

Romania la raport - Statul cheltuie mai mult cu jandarmii si cu politistii decat cu medicii si cu profesorii. Cum comentati?

Romania la raport - Statul cheltuie mai mult cu jandarmii si cu politistii decat cu medicii si cu profesorii. Cum comentati?
06.05.2010, 00:00 3376

Daca pentru salariile celor 275.000 de profesori statul cheltuieanual 512 mil. euro, iar pentru cei 15.000 de medici rezidenti lacare se adauga si medicii de urgenta cheltuielile salariale aleMinisterului Sanatatii au ajuns anul trecut la 61 mil. euro, pentruplata salariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din OficiulRoman pentru Imigrari sau din Directia Pasapoarte sau Permise deconducere si inmatriculari, statul a cheltuit peste 1,4 mld. euro.De ce?

Exista doua cauze pentru care s-a ajuns in aceasta situatie,este de parere sociologul si analistul politic Vladimir Pasti.

"Angajatii de la stat din prezent sunt un produs si o dezvoltarea sistemului comunist, s-a pastrat aceeasi grila de salarii dinacea perioada, iar oscilatiile care s-au produs de-a lungultimpului au pastrat proportiile. Pe de alta parte, pentru aceastacategorie de paramilitari - jandarmi, politisti, graniceri,pompieri - salariile trebuie sa fie mai mari, pentru ca altfel numai vrea nimeni sa lucreze in sistem", spune Pasti, care esteprofesor universitar doctor la Scoala Nationala de Studii Politicesi Administrative (SNSPA). El a mai precizat ca desi cerintele laangajare pentru jandarmi nu sunt aceleasi ca pentru profesori,institutia statului care ramane un instrument de putere asuprapopulatiei - are nevoie de o forta de munca bine platita, pentru aapela la ajutorul ei atunci cand are nevoie, iar in momentul incare va exista un deficit de profesori este probabil sa aiba locmajorari salariale si pentru aceasta categorie.

Concurenta la facultatile de litere sau de limbi straine, careformau profesori pe banda rulanta in anii trecuti, este din ce ince mai redusa (6 candidati pe loc), iar admiterea se face mult maiusor decat la Academia de Politie, de exemplu, unde aproape 4.000de absolventi de liceu incearca sa ocupe anual mai putin de 500 delocuri prin concurs de admitere. Din cauza salarizarii, tineriinu-si mai doresc sa se formeze ca profesori si isi cauta joburi instrainatate, ceea ce va conduce, inevitabil, la o degradare asocietatii.

"Diferentele salariale intre aceste categorii de personalreprezinta o deficienta pe care trebuia sa o rezolve noua lege asalarizarii", sustine Bogdan Hossu, liderul confederatiei patronale"Cartel Alfa". Desi legea salarizarii a intrat in vigoare lainceputul acestui an, nici salariile incasate de angajatii de lastat, nici proportia cheltuielilor salariale cu bugetarii nu s-auschimbat - singura modificare a fost modalitatea de calcul alsalariilor, in care s-au inclus sporurile acordate si in aniitrecuti.

Un profesor debutant de gimnaziu sau liceu are un salariu lunarnet de 834 de lei, in timp ce salariul unui medic debutant, care aabsolvit sase ani de facultate si care a mai facut intre trei sisapte ani de rezidentiat, lucreaza ca medic specialist pe unsalariu cuprins intre 900 si 1.300 de lei, in functie despecializare. Comparativ, un jandarm castiga la debutul carieriei1.400 de lei net, fara sa aiba studii superioare, in timp ce unagent de politie intra in functie pe un salariu de aproximativ1.800 de lei net, adica valoarea la care ajung profesorii simedicii dupa cativa ani buni de munca. De asemenea, salariileagentilor de politie cresc progresiv de la an la an: GabrielaGheorghe, agent de politie la Ministerul de Intene, are un salariude 2.300 de lei pe luna, in timp ce Adrian Vasile Ciorca, agent sefadjunct (fara studii superioare) la acelasi minister, are unsalariu de 4.000 de lei pe luna, potrivit declaratiilor de averepublicate pe site-ul Ministerului de Interne. De altfel, functia deagent- sef adjunct de politie se afla la jumatatea organigramei depersonal din corpul agentilor de politie, iar salariul incasatpentru aceasta functie - de 4.000 de lei - este de peste trei orimai mare decat salariul mediu al unui profesor de liceu saugimnaziu, care castiga 1.315 de lei pe luna.

"Un medic nu depaseste 2000 de lei salariu dupa 10 ani deexperienta ca specialist, insa mai poate obtine diverse sporuri siisi poate mari veniturile facand garzi de noapte", explicaacademicianul Constantin Popa, profesor de neurologie laUniversitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" si directorulInstitutului National de Neurologie si Boli Cardiovasculare. InRomania exista 175.000 de cadre medicale, din care aproximativ54.000 sunt medici. De la bugetul Ministerului Sanatatii suntplatiti cei 15.000 de medici rezidenti si medicii de urgenta,restul primind salarii din bugetul Casei Nationale de Asigurari deSanatate (CNAS).

"Un medic devine specialist dupa sase sau sapte ani derezidentiat, iar atunci cand poate sa-si exercite meseria este incasustinut de parinti sau isi cauta un al doilea job. Nu e de mirareca tot mai multi pleaca in strainatate, iar locurile de lafacultatile de medicina abia se mai ocupa", mai spune Popa. El amai precizat ca fara cel putin 8% din PIB pentru sanatate nu putemface nimic pentru extinderea competentelor medicale in Romania si adat exemplul Statelor Unite, unde se aloca 12-13% din PIB pentrusanatate.

"Un medic specialist are un salariu mai mic decat secretarulunei primarii dintr-o comuna care are sub 3.000 de locuitori. Celmai mare salariu pe care il poate lua un medic primar este de 3.746de lei si corespunde unui coeficient de ierarhizare de 5,34 din12", spune si Vasile Astaratoae, presedintele ColegiuluiMedicilor.

Salariul unui jandarm, cu 70% mai mare decat al unui profesordebutant

Cristi, 25 de ani, jandarm pentru mentinerea si restabilireaordinii publice, a absolvit cursurile unui liceu, a facut armata,dupa care a aplicat pentru un post in cadrul jandarmeriei dinlocalitate, pe care l-a castigat in urma unui concurs.

"Initial, am avut un salariu lunar de 1.400 de lei net. Dupacinci ani, perioada in care am fost gradat o data, am ajuns la unsalariu lunar de 1.900 de lei", spune Cristi care, dupa ce aobtinut postul, a urmat trei cursuri de specializare obligatorii.Salariul pe care il obtine un profesor debutant este cu aproape 70%mai mic, de 834 de lei pe luna, desi este absolvent de studiisuperioare.

Situatia privind discrepantele salariale este cunoscuta si deoficialii Bancii Mondiale, iar fenomenul este anormal, spunspecialistii.

"Reforma se face in domeniul in care nu trebuie. Primul domeniual reformei ar trebui sa fie salarizarea, iar in acest sens artrebui sa se reduca cheltuielile din sectorul care consuma cel maimult, adica al bugetarilor care fac parte din categoriile speciale-politisti, militari, servicii secrete", sustine Liviu Voinea,directorul Grupului de Economie Aplicata.

Dana Papadima, directorul educational al scolii si gradiniteiprivate Little London spune ca discrepantele salariale arata caresunt angajatii pe care se sprijina Guvernul de multi aniincoace.

"Ministerul de Interne ramane astfel o structura de baza,decizionala sI de control. De altfel, in toate statele, cu exceptiacelor nordice, exista nemultumiri in ceea ce priveste stabilireabugetelor pentru aceste categorii", spune Papadima.

Un agent de politie, fara studii superioare, castigadublu fata de un medic sau un profesor

Agentii de politie au studii liceale sau postliceale "cudiploma", se arata in legea care reglementeaza statutulpolitistilor, in timp ce ofiterii de politie trebuie sa aibaneaparat studii superioare.

Marius, 23 de ani, agent de politie, a obtinut postul dupa ce afost scos la concurs si dupa ce a trecut testul psihologic,examenul de educatie fizica si cel de legislatie.

"Ca agent debutant, castig aproximativ 1.800 de lei pe luna, dincare salariul reprezinta aproape 900 de lei, iar restul suntsporuri ( cum sunt cele de antena sau de periculozitate- n. red.)", spune Marius, care a absolvit cursurile unui liceu si inprezent este student in anul II la o facultate privata. Un mediccare abia si-a incheiat rezidentiatul are un salariu care incepe dela 900 de lei pe luna.

Presedintele Cartel Alfa a adaugat ca, de fapt, una dintre celemai mari probleme ale politistilor este deficitul de personal,intrucat neocuparea a 6.000 de posturi in cadrul politiei a dus lao stabilirea unui buget pentru orele suplimentare pentru personalulexistent. Odata cu o ordonanta care interzice plata orelorsuplimentare pentru bugetari, au aparut si protestele. O altaexplicatie pe care o da liderul sindical pentru cheltuielilesalariale mai mari pe care le are statul cu politistii si cujandarmii o reprezinta faptul ca au existat generali concediati,care au castigat in instanta salarii compensatorii foarte mari.

"Exista aproximativ 58.000 de politisti si peste 100.000 dejandarmi in Romania. Multi jandarmi sunt folositi pentru aparareaunitatilor cu regim special, iar in unele sate, de exemplu, aproapeca au ajuns sa suplineasca politistii", explica Hossu.

In 2011, salariile politistilor vor creste cu5,5%

Desi statul cheltuie cel mai mult cu salariile angajatilor carefac parte din categoriile speciale, salariile brute ale militarilorsi politistilor vor creste cu 5,5% anul viitor, pentru a majorabaza de contribuabili la sistemul de pensii, potrivit unordeclaratii anterioare ale minsitrului muncii Mihai Seitan.

Astfel, 250.000 de militari, politisti si angajati aiserviciilor secrete vor contribui in 2011 la fondul de pensii.

Peste 3.600 de lei pe luna, salariul unui sofer de laMinisterul de Interne

Gabriel Gadoiu, sofer in cadrul Ministerului Administratiei siInternelor a avut un venit de 3.630 de lei pe luna in 2009,potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul institutiei.Salariul sau a fost de aproape cinci ori mai mare decat cel obtinutde sotia sa, care lucreaza ca lucrator comercial la Selgros si careare un salariu de 750 de lei pe luna. De asemenea, copilul sau alucrat anul trecut ca lucrator la Mc Donald's, unde a avut un venitlunar de aproximativ 350 de lei pe luna, potrivit aceluiasidocument. Acesta este cel mai clar exemplu al discrepantelorsalariale dintre mediul privat si cel bugetar. In Romania, peste100.000 de angajati castigau anul trecut sub 700 de lei,majoritatea provenind din mediul privat, in timp ce un sofer dinMinisterul de Interne castiga peste 3.600 de lei. Salariulsoferului Gadoiu a fost anul trecut mai mare decat cel al unuiofiter din cadrul aceluiasi minister: de exemplu, CostinGaitulescu, ofiter specialist 1, a avut un venit de 3.500 de lei peluna anul trecut, potrivit declaratiei sale de avere. Si MarianGeageac, sofer in cadrul MAI, are un salariu lunar de 2.730 de leipe luna, potrivit declaratiei sale de avere de anul trecut.

Nici muncitorii din cadrul ministrului nu au salarii foartemici: Mihai Ciopala, zidar- faiantar in cadrul institutiei, a avutun salariu lunar de 1.500 de lei anul trecut, mai mare cu 200 delei fata de salariul mediu pe care il obtine un profesor dininvatamantul preuniversitar sau liceal.

Cititi si

Piata achizitiilor publice, 12 mld. € pe an. Contracte cudedicatie si o factura umflata cu cel putin 20%

Datoria publica a crescut de patru ori in ultimii zece ani.Pentru a plati salarii si pensii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO