Eveniment

Miracolul creşterii exporturilor de alimente: de la 1 miliard de euro la 4 miliarde de euro, în cinci ani

no title

Autor: Gabriel Razi

19.03.2012, 00:08 4321

România va deveni până la sfârşitul acestui an expor­tator net de produse agroalimentare pentru prima dată după Revoluţie în condiţiile în care deficitul comercial, de 300 milioane de euro anul trecut, a ajuns să fie de şapte ori mai mic decât acum cinci ani. În acelaşi interval exporturile au crescut de la 1,1 la 3,9 mld. euro. Importurile au crescut de la 3,3 mld. euro la 4,2 mld. euro.

"Afacerile din agricultură sunt în acest moment super profitabile ca urmare a preţurilor mari pentru alimente, dar şi pentru că producătorii primesc subvenţii", a explicat Ga­briel Popescu, profesor universitar în cadrul ASE Bucureşti.

Exporturile româneşti de produse agroalimentare rămân însă dependente de livrările de grâu, porumb, rapiţă sau floarea-soarelui făcute de marii traderi multinaţionali. Puţini dintre producătorii mici din agricultură reuşesc să iasă singuri la export, iar fabricile de alimente fac în prezent primii paşi pe pieţele din străinătate după ce în anii 1990 producătorii români au pierdut contractele pe care le aveau în Asia. În timp ce România exportă materii prime, pe piaţa locală vin din import zahăr, carne de porc sau preparate alimentare de sute de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO