Eveniment

România o duce prea bine? Cei de la putere au terminat autostrăzile? Când economia creşte cu 6%, cel mai bun trimestru de după criză, în autocraticul PSD se discută cu cuţitele pe masă

Autor: Iulian Anghel

11.10.2017, 00:07 3619

Remanierea se va face chiar în această săptămână, a lăsat să se înţeleagă premierul Mihai Tudose. Între cei vizaţi: vicepremierul Sevil Shhaideh şi miniştrii Rovana Plumb şi Liviu Pop.

Criza nu este provocată însă de situaţia ţării. INS a reconfirmat ieri un avans peste aşteptări al economiei, cu o creştere în T2 de 6,1%. Finanţele publice stau încă bine, iar deficitul bugetar va fi în 2016 la sub 3% din PIB.

Este nevoie însă de multă atenţie la viitor. Economia creşte, dar deficitul comercial s-a adâncit cu 20% în primele opt luni din an, după cum arată datele INS publicate ieri. Deficitul de cont curent va sări anul acesta de 3% din PIB şi se va apropia de 4% anul viitor, iar dobânzile cresc, pe măsură ce inflaţia avansează.

Pe măsură ce inflaţia creşte, consumul care a susţinut creşterea economică puternică din ultimii doi ani se va tempera, inevitabil. În ultima vreme investiţii care să susţină creşterea în lipsa consumului nu prea au fost.

Anul acesta deficitul va fi la sub 3% din PIB, dar cu sacrificarea investiţiilor: la nouă luni, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce cheltuielile totale (din buget, din fonduri UE şi din împrumuturi) au scăzut cu 41%.

Potrivit economiştilor, anul viitor deficitul bugetar ar putea ajunge până la 3,7%. Sunt date care cer o atenţie sporită la economie.

Dar în partidul care conduce autoritar ţara nu este deloc linişte.

Premierul Mihai Tudose a avut ieri o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis cu care a discutat despre posibilitatea ca şeful statului să semneze actele remenierii propuse de el chiar în săptămâna aceasta. Tudose a confirmat, citat de Mediafax, că există o listă de miniştri remaniabili. Problema este că o parte din aceştia sunt apropiaţi ai preşedintelui partidului Liviu Dragnea.

Este o criză politică bizară, cu atât mai mult cu cât PSD conduce autoritar şi nu are nici cea mai mică problemă legată de majoritatea parlamentară, în condiţiile în care opoziţia este inexistentă.

Tudose a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat: ”Trei cu probleme care crează probleme şi la nivel de percepţie publică şi, în unele situaţii, şi la nivelul Comisiei Europene”, s-a limitat să spună premierul luni seară, potrivit Mediafax. Miniştii cu probleme sunt însă dintre apropiaţii şefului PSD. În momentul de faţă, în guvernul Tudose sunt trei miniştri împotriva cărora procurorii au început urmărirea penală sau au cerut Parlamentului să o încuviinţeze. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al fondurilor europene.

De asemenea, procurorul-şef al DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, însă plenul Senatului a respins solicitarea procurorilor.

Pe de altă parte, pe lista miniştrilor cu probleme de imagine se află Liviu Pop, ministru al educaţiei şi Răzvan Cuc, ministrul transporturilor. Potrivit unor surse politice, pe lista neagră s-ar putea regăsi şi Ilan Laufer, ministrul pentru IMM-uri.

Ieri a avut loc şi o discuţie între premier şi şeful PSD şi s-a vorbit în mod ciudat chiar de „unitatea” PSD. „Partidul face ce a făcut şi până acum, rămâne unit. Chiar dacă sunt discuţii între pre­şedinte şi prim-ministru, din punctul meu de vedere aceste discuţii trebuie cât mai repede finalizate, închise şi tranşate, astfel încât obiectivul nostru este punerea în aplicare a programului de guvernare”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că premierul Mihai Tudose i-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme, iar argumentele trebuie prezentate şi în şedinţa Comitetului Executiv de mâine.

„Am avut o întâlnire bună şi necesară. Premierul ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Cred că argumentele, dacă sunt prezentate şi în CEX, nu vor fi probleme. Am discutat şi despre proiectul de buget şi alte măsuri, bugetul este unul bun, echilibrat“, a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa social-democraţilor.

La şedinţa PSD, care a durat aproape 3 ore, premierul a mers şi cu lista de miniştri remaniabili.

Pe de altă parte, Tudose a recunoscut că relaţia cu Liviu Dragnea nu este într-o perioadă fericită. Este acelaşi om care în urmă cu patru luni se jura că îşi va da demisia la primul semn că relaţia sa cu Liviu Dragnea ar avea de suferit.

 

Cum se vede noua criză politică

♦ Premierul Mihai Tudose

”Discuţia (cu Liviu Dragnea – n. red.) a fost lungă, nu a fost numai în doi. Decizia finală va fi luată într-un for statutar, la CEx (structură extinsă de conducere a PSD – n.red.), joi după-amiază, pe următoarea chestiune: raporturile dintre guvern şi partid, plecând de la premisa că guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare al unor structuri din partid, lucrurile trebuie clarificate.”

♦ Liviu Dragnea, preşedintele PSD

„Am avut o întâlnire bună şi necesară. Premierul ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Cred ca argumentele, dacă sunt prezentate şi în CEx, nu vor fi probleme. Am discutat şi despre proiectul de buget şi alte măsuri, bugetul este unul bun, echilibrat.”

♦ Ludovic Orban, preşedintele PNL

„Îl somăm pe Tudose să nu mai facă pe viteazul la televizor, să nu mai voteze în Biroul sau în conducerea PSD pentru menţinerea în funcţii a miniştrilor cu probleme penale şi îl somăm să iniţieze, pentru că are atribuţiile constituţionale, fără să mai ceară voie de la Dragnea, scoaterea, evacuarea din guvern pe scara de urgenţă a miniştrilor cu probleme, indiferent că sunt probleme penale, probleme de plagiat sau că sunt probleme de analfabetism sau de incompetenţă crasă. În cazul în care nu va iniţia scoaterea din guvern a tuturor miniştrilor cu probleme, luăm în calcul iniţierea unei moţiuni de cenzură.”

♦ Dan Barna, deputat USR

„Este o miză prin care oricine are ideea de a nu continua lupta domnului Dragnea cu justiţia şi cu rezolvarea problemelor sale devine indezirabil. Acum, premierul Tudose tocmai a luat-o pe acest drum. Anterior l-am avut pe premierul Grindeanu. Vedem o luptă internă, o luptă intestină în cadrul acestei coaliţii toxice pentru România, care nu face decât să dovedească o dată în plus că acest guvern nu este unul care se preocupă de succesul României ca stat şi de progresul acestei ţări.“

♦ Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD

„Unde premierul consideră că miniştrii nu se mişcă bine, normal că vine cu solicitări de împrospărtare. E atributul dânsului. Va exista o remaniere. Atât timp cât premierul Tudose spune că avem în anumite zone rămâneri în urmă din cauza miniştrilor, în CExN va veni cu motivare şi noi vom lua decizia, propunând alte nume. Nimeni nu s-a născut ministru.”

 
 
 

Miniştrii care ar putea pleca

Sevil Shhaideh – vicepremier

Rovana Plumb – ministrul fondurilor europene

Răzvan Cuc – ministrul transporturilor

Ilan Laufer – ministrul IMM-urilor

Viorel Ilie – ministrul penru relaţia cu Parlamentul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO