Eveniment

România renunţă la gazele ruseşti pentru că nu mai are pe ce să le consume

România renunţă la gazele ruseşti pentru că nu mai...

Autor: Carol Dan

11.09.2015, 08:30 4034
România este pe punctul să atingă mult râvnita independenţă de gazele naturale importate din Federaţia Rusă, dar nu pentru că ar fi investit masiv în eficientizare sau ar fi pus în exploatare noi zăcăminte, ci pentru că a scăzut consumul. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), spune că din luna aprilie „nu s-a mai importat nimic“, iar această situaţie ar putea continua şi în 2016.

„Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Şi acum, în acest moment, importurile sunt zero. Dacă anul viitor producţia internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vom mai importa“, a afirmat Havrileţ, citat de Mediafax.

Dacă înainte de declanşarea crizei economice, în 2008, România cumpăra de la ruşi, prin intermediari, aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale, anul trecut a ajuns să aibă nevoie de pe graniţă de doar 7,5%. Iar în acest an procentul s-ar putea înjumătăţi, având în vedere că din consum au dispărut 2 miliarde de metri cubi de gaze ca urmare a închiderii a şase combinate chimice din grupul Inter­Agro al lui Ioan Niculae, aflat în închisoare. Din acest motiv, consumul naţional de gaze estimat pentru acest an este în jurul a 11 miliarde de metri cubi, sau chiar mai puţin, afirmă Havrileţ. În absenţa importurilor, necesarul de gaze urmează să fie asigurat preponderent de Romgaz Mediaş, companie controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi OMV Petrom, din grupul austriac OMV.

„Estimăm pentru acest an importuri de circa 3%, însă luăm gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, dacă avem o perioadă mai geroasă, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale“, adaugă Havrileţ.

Potrivit transportatorului naţional de gaze naturale Transgaz Mediaş, consumul de gaze al României a fost anul trecut de 12 miliarde de metri cubi, din care 11,1 miliarde au venit din sondele Romgaz şi OMV Petrom. Consumul de gaze al României a scăzut continuu în ultimii cinci ani, de la 13,8 miliarde metri cubi în 2010. În 2008, consumul se ridica la 15,5 miliarde metri cubi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO