Eveniment

România se împrumută la foc automat: Guvernul PSD/ALDE a luat un împrumut extern pe 30 de ani, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 5,125% pe an

România se împrumută la foc automat: Guvernul PSD/ALDE...

Autor: Dragoş Dinu

08.06.2018, 19:03 2391

Ministerul Finanţelor a ieşit din nou pe pieţele externe pentru a lua un împrumut de 1,2 miliarde de dolari, prin vânzarea unei emisiuni de obligaţiuni, cu scadenţa la 30 de ani şi plata unei dobânzi anuale de 5,125%.

„Cerea iniţială a cumulat peste 1,8 miliarde de dolari, ulterior ajustându-se la aproximativ 1,4 miliarde de dolari corespunzător randamentului acceptat de 5,2%, cu peste 100 ordine de subscriere din partea investitorilor”. 

De asemenea, Ministerul Finanţelor a realizat cu succes şi prima operaţine de răscumpărare anticipată şi de preschimbare parţială a unei serii de obigaţiuni în dolari vândute anterior. „Tranzacţia s-a desfăşurat sub forma răscumpărării anticipate şi preschimbării parţiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane dolari, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani şi cupon de 6,75%”.

Ministerul Finanţelor spune că „aceste operaţiuni au permis reducerea succesivă a costurilor emisiunii noi, pe măsura creşterii ordinelor de subscriere şi a creşterii calităţii investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, randamentul indicativ a fost redus de la 5,4% la 5,25% +/-5 puncte de bază, obţinându-se în final un randament de 5,2%, cu o primă de emisiune sub 9 puncte de bază. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor fiind suprasubscrisă de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori”.

Eugen Teodorovici a declarat vineri după-amiaza, după încheierea operaţiunilor de pe pieţele internaţionale că „succesul emisiunii de euroobligaţiuni reflectă percepţia pozitivă a mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare asupra evoluţiei României pe termen lung. Suprasubscrierea emisiunii, cât şi diversificarea bazei investiţionale din punct de vedere geografic şi al tipurilor de investitori arată încrederea în dezvoltarea economică a tării noastre în următorii ani. Emisiunea a urmărit strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturităţii portofoliului de datorie şi implicit reducerea riscului de refinanţare, consolidarea rezervei în valută la dispoziţia trezoreriei statului precum şi minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale”

Prin această emisiune România a continuat asigurarea necesarului de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an.

Emisiunea a fost intermediată de către Unicredit, Citibank, HSBC, JP Morgan şi Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO