Eveniment

România strânge cureaua: Excedent de cont curent şi la patru luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

24.06.2013, 20:38 1978

Analiştii şi-au ajustat prognozele pentru deficitul de cont curent din acest an de la 4% din PIB spre 3% din PIB după ce în perioada ianuarie-aprilie contul curent al balanţei de plăţi s-a menţinut pe surplus, înregistrând un excedent de 55 mil. euro.

Ajustarea deficitului de cont curent reflectă  diminuarea dependenţei de fluxurile externe de capital. În anii 2007 şi 2008 deficitul de cont curent a fost una dintre cele mai importante vulnerabilităţi ale României, ajungând şi la 13-14% din PIB, dar în ultimii ani deficitul s-a ajustat puternic.

Iar în acest an România a revenit pe excedent de cont curent pentru prima dată din 1990. În plus, a fost pentru prima dată din 1980 când România a rămas pe  surplus an la an şi după trecerea a patru luni din an, după cum au remarcat analiştii. Revenirea pe excedent de cont curent a fost caracterizată de analişti ca fiind „o surpriză plăcută“, o „veste bună“, în contextul în care România a înregistrat în ultimii trei ani, în medie, un deficit de cont curent de 4,2% din PIB.

Evoluţia contului curent din primele patru luni a fost influenţată de reducerea deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor şi de surplusul de la balanţa serviciilor. România rămâne ţara din Europa Centrală şi de Est cu cea mai mare dependenţă de investiţiile de portofoliu pentru a finanţa deficitul de cont curent.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO