Eveniment

România va avea în sfârşit bugete predictibile, pe mai mulţi ani

Autor: Claudia Medrega

15.09.2010, 23:56 51

Guvernul a avizat ieri şi va transmite Parlamentului înprocedură de urgenţă legea care include strategia fiscală pentru2011-2013. Aprobarea vine după mai bine de trei luni de cândproiectul de lege pentru aprobarea unor indicatori specificaţi încadrul fiscal-bugetar a fost postat pe pagina de web aFinanţelor.

Pentru anul viitor Executivul s-a angajat să limitezecheltuielile de personal de la peste 8% la 7,4% din PIB, să reducădeficitul la 4,4% şi să dubleze cheltuielile pentru cofinanţareaproiectelor UE. Plafonarea prin lege a deficitelor bugetare şi acheltuielilor totale şi de personal anticipat face parte dinobligaţiile stabilite pentru Finanţe prin legea responsabilităţifiscale aprobată în această primăvară de Parlament, la solicitareaFMI şi a CE.

La nivelul bugetului consolidat, cheltuielile totale vor fi în2011 de 192,3 miliarde de lei. Iar cheltuielile de personal se vorridica la 40,2 miliarde de lei, dintre care 39 de miliarde de leireprezintă plafonul convenit cu FMI, iar diferenţa este legată decontribuţiile militarilor. Cheltuielile aferente proiecteloreuropene au fost stabilite la 2% din PIB, aproape dublu comparativcu nivelul acestui an, pentru cofinanţare, prefinanţare şicheltuieli neeligibile.

Impunerea plafoanelor pentru cheltuieli ar urma să disciplinezeexecuţia bugetară din anii următori, Finanţele trebuind să seconcentreze pe respectarea plafoanelor. Totodată, statul va trebuisă găsească soluţii pentru ca veniturile să fie suficiente pentrurespectarea ţintelor de deficit. Strategia prevede că deficitulbugetului general consolidat exprimat ca procent în produsul internbrut va fi în anul 2011 de 4,4%, de 3% în 2012 şi 2,5% în 2013.

Pentru 2010 ţinta de deficit bugetar a fost revizuită de la 5,9%la 6,8% din PIB, în urma negocierilor cu FMI în cadrul cărora afost luată în calcul o nouă prognoză privind evoluţia economiei,respectiv prelungirea recesiunii în locul revenirii pecreştere.

Realizarea unor bugete multianuale a fost solicitată de oameniide afaceri de nenumărate ori. Până în 2010 numeroasele rectificăribugetare realizate pe parcursul fiecărui an au facilitat majorareaşi realocarea cheltuielilor, iar supraestimarea veniturilorbugetare a constituit un factor recurent de încurajare amajorărilor de cheltuieli în cursul rectificărilor bugetare.

Ce spun analiştii

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat că,la nivel principial, strategia fiscală este foarte importantă, înperioada următoare urmând să fie analizată. În urma analizei,Consiliul Fiscal va elabora şi publica o opinie cu privire laconţinutul şi credibilitatea acesteia.

"Este o premieră. Un prim pas important pentru o programarebugetară multianuală. Este o viziune strategică care se întinde petrei ani şi stabileşte nişte ţinte bugetare care trebuie să fierespectate", a spus Dumitru, care este şi economist-şef alRaiffeisen Bank. El consideră că strategia este de ajutor şi pentruoamenii de afaceri, pentru investitori, având în vedere că secreează predictibilitate fiscală, în condiţiile în careautorităţile nu trebuie să se abată de la ţintele stabilite.Totodată, strategia ajută şi Ministerul Finanţelor în procesul deprogramare a finanţării deficitului bugetar şi refinanţare adatoriei publice.

Întocmirea strategiei fiscale multianuale era necesară pentru aoferi investitorilor o imagine mai clară asupra politicii fiscalepe termen mediu, astfel încât aceştia să-şi poată construi planulde afaceri pe baza ţintelor asumate de Executiv, spune MelaniaHăncilă, economistul-şef al Volksbank.

"Însă este esenţial ca această strategie să fie respectată, nudoar asumată, altfel nu va reuşi să îşi îndeplinească obiectivul debază, adică sporirea gradului de predictibilitate al politiciifiscale."

Hăncilă apreciază că Guvernul şi-a asumat ţinte de reducere adeficitului bugetar extrem de ambiţioase în următorii ani. "Sper caîn strategie să fie descrise amănunţit şi măsurile pe care Guvernulintenţionează să le adopte pentru reducerea cheltuielilor curentesau modalităţile de creştere a veniturilor luate în calcul, pentruca agenţii economici să poată estima corect impactul măsurilorviitoare."

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, îşi asumărespectarea plafoanelor stabilite pentru cheltuielile bugetare şiţintele de deficit aferente perioadei 2011-2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO