Eveniment

Românii au pariat în 2010 la jocuri de noroc online peste 36 mil. €

Românii au pariat în 2010 la jocuri de noroc online peste 36 mil. €

Unul dintre cei mai mari actori pe piaţa jocurilor de noroc este Loteria Română cu afaceri de 262 mil. euro

Autor: Mirabela Tiron

11.10.2011, 00:04 305

Circa 480.000 de români au participat la jocuri de noroc online anul trecut, valoarea pieţei jocurilor de noroc online depăşind 36 de milioane de euro, deşi în 2010 nu existau companii autorizate pentru organizarea jocurilor de noroc online, potrivit lui Ana Maria Baciu, partener şi coordonatorul practicii de jocuri de noroc la compania Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Statistici pe anul acesta nu există.

Sfârşitul acestei veri a adus însă publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii ce modifică normele metodologice de aplicare a legislaţiei privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Hotărârea de Guvern permite desfăşurarea efectivă şi legală a jocurilor de noroc online pe teritoriul României.

Noua legislaţie detaliază modul în care jucătorii vor putea participa legal la aceste jocuri de noroc, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora.

ZF organizează astăzi în parteneriat cu Boştină & Associates evenimentul "Piaţa jocurilor de noroc - Încotro?" în care s-au discutat subiecte legate de perspectivele acestei pieţe.

"Avem aşadar o legislaţie care, cel puţin în teorie, permite organizarea legală de jocuri de noroc online, interzice participarea jucătorilor la jocuri de noroc neautorizate şi creează un cadru de protecţie a jucătorilor similar cu cel impus de state cu experienţă în domeniul acestor jocuri de noroc", spune Ana Maria Baciu.

Ea a precizat că pentru a face atractivă piaţa locală a jocurilor de noroc online este necesară regândirea sistemului de taxare aplicabil jocurilor, dar şi legalizarea unor tipuri specifice de jocuri de noroc online care în prezent nu sunt acoperite de prevederile legale (cum ar fi exchange betting-ul - activitate dezvoltată în Malta, Marea Britanie sau Australia).

Noua legislaţie permite înregistrarea jucătorilor la organizatorii de jocuri de noroc online fie prin accesarea directă a website-ului organizatorului de jocuri de noroc, fie la oricare dintre spaţiile (fizice) aparţinând organizatorului de jocuri de noroc. Ţările care permit activ jocurile de noroc online şi în care există prevederi exprese în legislaţie sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Malta, Slovacia, Suedia, Marea Britanie.

Pe de altă parte, în Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia şi Spania nu există prevederi exprese în legislaţie, potrivit unui raport din 2009 al unui departament din cadrul Parlamentului European.

În acelaşi raport se menţionează că în Germania, Grecia şi Cehia sunt strict interzise jocurile de noroc online. La data raportului, România apărea în rândul ţărilor care interziceau jocurile de noroc online.

Chiar şi în timp de criză jocurile de noroc clasice nu şi-au pierdut clienţii

Unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa jocurilor de noroc este compania Loteria Română, cu afaceri de 262 milioane de euro anul trecut şi un profit de 28 milioane de euro, potrivit datelor de pe Ministerul de Finanţe. Aproape 58,9% din veniturile Loteriei Române pe anul trecut au fost aduse de Videoloterie. "Acest tip de joc nu face parte în categoria jocurilor de noroc online. Loteria nu a intrat încă pe segmentul jocurilor de noroc online", au transmis reprezentanţii companiei.

Ana Maria Baciu a spus că deşi Loteria Română nu operează jocuri de noroc online este important faptul că prin lege i s-a conferit monopol pentru jocuri loto şi pariuri mutuale atât pentru offline, cât şi pentru online. "Este deci de presupus că la un moment dat, Loteria Română va fi activă online măcar în aceste domenii."

Loteria Română, care organizează şi administrează ca unic organizator, pe întreg teritoriul ţării, jocuri loto precum Loto 6/49, Loto 5/40, Joker, Noroc, Videoloterie, loz instant, loz în plic, loterii pasive, deţine aproximativ 6.200 de aparate de Videoloterie. În 2005 Loteria Română câştiga doar 28% din Videoloterie.

Compania Naţională Loteria Română este una dintre cele mai profitabile companii de pe piaţa românească şi deţine în acelaşi timp cel mai valoros brand local, potrivit unui studiu european asupra brandurilor realizat anul acesta de Institutul European al Brandurilor din Viena anul trecut.

Înfiinţată în 1906, compania Loteria Naţională, la care deţine pachetul majoritar de acţiuni statul român, activează în actuala formă juridică din anul 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO