Eveniment

Românii care cer bon fiscal vor fi premiaţi

Românii care cer bon fiscal vor fi premiaţi

Premierul Emil Boc (dr.) şi ministrul economiei Adriean Videanu au anunţat sâmbătă la poarta ministerului măsuri de relansare economică, dar care nu sunt încă formulate în proiecte de lege

25.07.2010, 23:49 413

Cumparatorii de bunuri şi servicii vor primi de la stat o partedin banii cheltuiţi în schimbul bonurilor fiscale, aceasta fiinduna dintre măsurile prin care Guvernul va încerca să reducăevaziunea fiscală, după cum a anunţat premierul Emil Boc.
Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fireturnat consumatorului.
"O măsură pe care o avem în vedere, la propunerea parlamentarilor,este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diverseleproduse pe care le cumpără. Asta ce înseamnă? Că toţi cei care voravea bonuri fiscale adunate, peste un anumit sau până la un anumitplafon, vor beneficia de o primă din acea sumă de bani pentru aputea să-i încurajăm să ceară bon fiscal la diversele produse carese vând în România - de la pâine până la lucruri foarte valoroase,lucruri foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă aevaziunii fiscale este şi aceea că nu se dă bon fiscal", a spusBoc.
Consultanţii fiscali apreciază că o astfel de măsură ar putea fieficientă, în măsura în care vor fi vizate zone cu evaziune fiscalămare, cum ar fi produsele agroalimentare sau serviciile.
"Este o idee care s-ar putea să se dovedească eficientă. Depindecum va fi formulată. Dacă vor fi vizate bunuri de larg consum,probabil foarte mulţi români vor fi interesaţi. Probabil eficienţacea mai ridicată va fi în cazul aplicării în zona în care evaziuneafiscală este mare", a comentat Emilian Duca, partner al BDOTax.
După ce autorităţile au anunţat majorarea TVA la 24% au venitdiverse semnale de la producători şi comercianţi, în special dinsfera produselor agroalimentare, care avertizau că măsura va ducela scumpirea produselor şi va anula măsurile de combatere aevaziunii fiscale, favorizând piaţa neagră.
Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta,Sorin Minea, a declarat vineri că magazinele de proximitate nu maidau bonuri fiscale şi au început să se aprovizioneze de pe piaţaneagră, după majorarea TVA de la 19% la 24%, conformMediafax.
"Este o modalitate şi de a-i stimula pe oameni să ceară bonulfiscal şi de a lupta împotriva evaziunii fiscale, de la nivelul celmai de jos, evident, continuând cu celelalte paliere pe care leavem în momentul de faţă - accize, rambursări de TVA, în privinţacărora au fost adoptate măsuri speciale prin ordonanţa de guvernpromovată la sfârşitul lunii iunie", a explicat premierul. Aceastăpractică există şi în alte ţări ale Uniunii Europene.

Ce se întâmplă cu bonurile la greci
Până în 2010 în Grecia veniturile totale au fost deductibile înlimita a 12.000 de euro pe an. Totuşi, ca urmare a unor măsurianunţate de Guvern, această deductibilitate urmează să fie redusăla jumătate, adică 6.000 de euro, potrivit Athens News.
Cei care vor să se califice pentru pragul vechi de deductibilitatetrebuie să prezinte bonuri şi facturi în valoare de 30% dinveniturile declarate. Pentru o persoană care declară veniturianuale de 20.000 de euro, partea deductibilă este de 12.000 de eurodacă prezintă facturi şi bonuri în valoare de 30% din veniturilesale, adică de 6.000 de euro. Pentru cei care nu au bonurideductibilitatea scade la jumătate.
Măsura a fost implementată pentru reducerea evaziunii fiscale şipentru a determina vânzătorii să emită bonuri valide. Sunt vizatede măsură toate tranzacţiile de cumpărare de bunuri şi servicii,inclusiv cursele cu taxi, achiziţiile din pieţe şi din magazine decartier. În schimb, nu se includ facturile pentru electricitate,apă, gaz, telefonie fixă şi mobilă, chirii, cheltuieli medicale şiasigurări.

Deduceri fiscale pentru reabilitarealocuinţelor
Guvernul are în vedere şi acordarea unor deduceri fiscale pentrureabilitarea locuinţelor. Din totalul cheltuielilor efectuatepentru materialele şi serviciile utilizate la reabilitarea uneilocuinţe, un anumit procent care va acoperi "un cuantum stimulativ"va fi deductibil, potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu."E o deducere fiscală legată de toate materialele şi serviciilecare se achiziţionează pentru reabilitarea unei case. Este o zonăcu evaziune fiscală majoră şi pe baza cuantificării întreguluivolum de materiale şi de servicii care se realizează pentrureabilitarea unei case, un anumit procent pe
care-l evaluăm cu Ministerul Finanţelor va fi deductibil pentrubeneficiarul acestor servicii."

De două ori mai multe firme suspendate pentruneutilizarea caselor de marcat

Garda Financiară a suspendat în primul semestru activitatea apeste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electroniceşi pentru neemiterea bonurilor fiscale, număr aproape dublu faţă deaceeaşi perioadă de anul trecut. Neemiterea bonului fiscalconstituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 8.000 delei şi 40.000 de lei, determinând şi suspendarea activităţii firmeipentru trei luni. "Agenţia Naţională de Administrare Fiscalăaminteşte agenţilor economici că neîndeplinirea obligaţiei de a sedota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale,emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şineintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiileefectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergeriimemoriei operative constituie contravenţii sau, după caz,infracţiuni", potrivit ANAF. Clienţii trebuie să solicite şi săpăstreze bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii, învederea prezentării lor la un eventual control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO