Eveniment

Romanii cumpara masti de protectie si intreaba de vaccinuri dupa confirmarea gripei porcine

Romanii cumpara masti de protectie si intreaba de vaccinuri dupa confirmarea gripei porcine

O persoana infectata este contagioasa trei zile inainte de aparitia simptomelor si doua zile dupa. Testele pentru identificarea virusului dureaza noua ore

29.05.2009, 00:00 564
 

„O persoana a cumparat tot stocul de masti pe care il aveam, 30 de bucati. A trebuit sa fac apoi alta comanda la distribuitor", a spus o farmacista dintr-o zona centrala a Capitalei. Ea a precizat ca alte persoane s-au interesat si de posibilitatea de a achizitiona Tamiflu sau alte medicamente antivirale.

Intr-o alta zona a Bucurestiului, farmaciile au inregistrat vanzari mai mari de masti de protectie in momentul in care au aparut primele cazuri in Mexic. Si o alta farmacista din Bucuresti spune ca oamenii au intrebat de metode de a se feri de virus. O masca de protectie costa intre 0,5 lei si un leu.
Ministerul Sanatatii a confirmat ieri ca numarul cazurilor de infectare cu virusul AH1N1 a crescut la trei persoane, dupa ce boala s-a transmis de la prima femeie contaminata la unul dintre cei doi copii si la tatal sau.
„Avem doua noi cazuri de imbolnaviri cu virusul AH1N1. Este vorba de o transmitere secundara in familie", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii.
Primul caz a fost confirmat in cursul zilei de miercuri la o femeie care a sosit la sfarsitul saptamanii trecute din Statele Unite, virus care s-a extins apoi la cei doi apropiati.
 
„Nu poate fi nimeni obligat sa stea in spital"
Femeia a manifestat o forma usoara a bolii, care nu a necesitat tratament antiviral, medicii de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals hotarand sa o externeze in aceeasi zi in care a fost diagnosticata. Ea a fost trimisa la institut de medicul clinicii MedLife Grivita care a consultat-o initial.
Ulterior au fost testati si ceilalti membrii ai familiei, iar tatal si unul dintre copii au fost depistati pozitiv. Toti cei patru sunt in prezent internati in cadrul institutului.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, tatal femeii are febra si rinoree, in vreme ce copilul infectat nu are nicio simptomatologie. Lor le-au fost administrate tratamente antivirale. Femeia nu mai prezinta niciun fel de simptom, insa Bazac a spus ca s-a decis internarea ei pentru a fi tinuta sub supraveghere.
Intrebat de ce femeia a fost externata, ministrul sanatatii a spus ca „Romania nu este in carantina si nu poate fi nimeni obligat sa stea in spital". El a adaugat ca 70-80% din cazurile de infectii din lume sunt forme usoare care se trateaza la domiciliu. Cei patru vor ramane in spital pana cand nu vor mai prezenta simptome ale bolii.
 
Numarul suspectilor, redus la jumatate
Ministerul Sanatatii a restrans cercul celor cu care femeia a intrat in contact la 22 de persoane de la 40, cate au fost anuntate initial. Dintre acestea 15 provin din cursa Air France cu care femeia a venit din Franta, iar cu restul de persoane a intrat in contact in Romania. Toti cei 22 de oameni sunt izolati la domiciliu timp de sapte zile, desi nu prezinta simptome ale bolii.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca o persoana infectata este contagioasa trei zile inainte de aparitia simptomelor si doua zile dupa. Testele pentru identificarea virusului dureaza noua ore.
Bazac a mai anuntat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a acreditat Institutul Cantacuzino pentru a confirma prezenta virusului atat in Romania, cat si in alte noua tari din Europa de Sud-Est. In cursul zilei de ieri se testau probe din Albania, Moldova, Croatia si Serbia. Ultimele decizii luate la nivelul comitetului de coordonare din cadrul ministerului prevad ca Institutul Matei Bals sa intre intr-un sistem de paza asigurat de Jandarmerie, iar informatiile privind starea de sanatate a pacientilor sa fie prezentate de doua ori pe zi.
La nivel mondial exista peste 13.000 de cazuri de infectii, in 48 de tari. In Mexic, locul unde au aparut primele cazuri, presedintele Felipe Calderon a anuntat ca va investi 91 mil. $ pentru a promova turismul.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO