Eveniment

Romanii din strainatate au trimis in tara aproape un miliard de euro numai in martie

Romanii din strainatate au trimis in tara aproape un miliard de euro numai in martie

Click pentru imaginea marita

16.05.2008, 20:48 43

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, remiterile au marcat o crestere cu 38%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Martie a fost luna cea mai "bogata", remiterile totalizand 978 mil. euro, adica aproape cat in ianuarie si februarie la un loc. Ramane de vazut cum va evolua acest indicator in luna aprilie, avand in vedere ca in mod traditional sumele cresc in perioada sarbatorilor.
Aceasta crestere vine pe fondul unor previziuni pesimiste, analistii si chiar BNR asteptandu-se la o diminuare a sumelor trimise de romanii care muncesc in strainatate, in conditiile in care Spania si Italia, tari care au atras cea mai mare parte a fortei de munca locale, se confrunta cu probleme economice.
Daca ritmul din primul trimestru se mentine pentru restul anului, remiterile ar putea sa totalizeze in 2008 circa 8-9 mld. euro, respectiv mai mult decat investitiile straine directe asteptate. In acelasi timp, datele publicate de BNR arata ca sumele trimise din Romania catre strainatate au urcat cu 50%, pana la 761 mil. euro. Transferurile curente au urcat astfel la 1,43 mld. euro in primele trei luni, cu 33% mai mult decat in aceeasi perioada din 2007.
In ciuda unei contributii pozitive mai mari a transferurilor curente, deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din economie, a urcat in martie cu 1,32 mld. euro, respectiv aproape 32% mai mult decat in aceeasi luna din 2007.
Cumulat pe primele trei luni, deficitul se ridica la 3,52 mld. euro, fiind astfel cu 10,9% mai mare decat cel inregistrat in primul trimestru al anului trecut. Ritmul marcheaza astfel o accelerare, dupa ce pe primele doua luni cumulat cresterea era de numai 6%. Totusi, adancirea deficitului dupa primul trimestru ramane mult mai mica in comparatie cu ce se inregistra anul trecut, cand ritmul era de 133%.
"Evolutia este in linie cu asteptarile pietei. Consideram ca aceasta informatie va avea un efect usor favorabil pentru leu", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Totodata, investitiile straine directe, considerate o sursa sanatoasa de acoperire a deficitul extern, au incetinit. Cu un total de 1,67 mld. euro, investitiile straine directe acopereau in martie doar 47% din deficitul de cont curent, procentul fiind sensibil mai mic decat in februarie, cand era 55%. De altfel, in martie investitiile au totalizat doar putin peste 450 mil. euro, in timp ce pe primele doua luni se acumulasera peste 1,2 mld. euro.
Totusi, gradul de acoperire pe primul trimestru este ceva mai mare comparativ cu aceeasi periaoda a anului trecut, cand era de numai 43%, in conditiile in care si investitiile cumulate in acest interval au urcat cu 27%.
In structura investitiilor straine, 57,2% din cele 1,6 mld. euro au fost reprezentate de participatii la capital si profit reinvestit, in timp ce creditele intragrup au generat 42,8%. Ponderea creditelor intragrup a urcat considerabil comparativ cu trimestrul intai al anului trecut, cand reprezentau o treime.
In structura deficitului de cont curent, dezechilibrul negativ al balantei comerciale detine in continuare ponderea cea mai insemnata. Pe primele trei luni, deficitul comercial totaliza 3,8 mld. euro, in crestere cu 9,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De la inceputul anului exporturile au crescut mai repede decat importurile. Inversarea de trend a venit in conditiile in care deprecierea leului si diminuarea venitului disponibil al populatiei pe fondul cresterii preturilor la carburanti si produse de baza au afectat cererea pentru produse de import.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO