Eveniment

Românii intră în clubul select al hackerilor care s-au jucat cu alegerea lui Trump: Doi români au fost acuzaţi că au ”spart” camerele de supraveghere din Washington înainte de inaugurarea preşedintelui american

Românii intră în clubul select al hackerilor care s-au...

Autor: Răzvan Botea

29.12.2017, 17:56 372

Hackerii români ar fi preluat controlul asupra a două treimi din camerele de supraveghere din oraşul Washington, exact înainte de inaugrarea preşedintelui Trump, conform procurorilor federali, relatează Washington Post.

Atacul cibernetic a afectat 123 din cele 187 de camere de supraveghere stradală ale departamentului de poliţie din Washington, lăsând camerele fără posibilitatea de a înregistra pentru câteva zile.

Doi români sunt acuzaţi de fraudă online de către Curtea Federală, aceştia fiind suspectaţi că ar face parte dintr-o reţea mai mare de hackeri.

„Acest caz a fost tratat cu cea mai mare prioritate datorită impactului său asupra misiunii de protecţia a serviciilor secrete şi pentru efectul asupra planului de securitate privind inaugurarea prezidenţială din 2017”, spune Bill Miller, purtător de cuvânt al magistratului Jessie K. Liu.

Mihai Alexandru Isvanca (25 de ani) şi Eveline Cismaru (28 de ani) au fost arestaţi în luna decembrie împreună cu alţi trei hackeri români care vor fi judecaţi în Europa.

Procurorii cer extrădarea pentru Isvanca şi Cismaru, conform dosarului. Amândoi riscă o pedeapsă de 20 de ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Pe 12 ianuarie 2017, poliţia din Washington a observat că majoritatea camerelor de supraveghere nu mai funcţionează corespunzător. Agentul serviciilor secrete Brian Kaiser, având acces la computerele care opereză camerele, a constatat că a fost preluat controlul camerelor de către utilizatori externi.

Atacul a fost unul de tip „ransomware”, în care inculpaţii au cerut o recompensă.  Autorităţile au rezolvat problema prin deconectarea camerelor de la web şi resetarea softului fiecărei camere, operaţiune ce a durat două zile. Nu a fost plătită vreo recompensă atacatorilor.

Nu există vreo suspiciune că această întrerupere a pus în pericol siguranţa cuiva, conform procurorilor.

Rămâne de stabilit dacă atacatorii au ştiut că infectează computerele poliţiei.  Serviciile secrete au văzut computerele accesând adrese de email, iar acele adrese i-au condus la Isvanca şi Cismaru, conform dosarului.

Alte două persoane au fost arestate în Londra în februarie, parte din aceeaşi investigaţie.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO