Eveniment

Românii plătesc pe zahăr mai mult decât nemţii, deşi salariul mediu e de opt ori mai mic

 Românii plătesc pe zahăr mai mult decât nemţii,...

Autor: Cristina Roşca

08.09.2015, 00:05 391

Românii plătesc pentru un kilogram de zahăr mai mult decât olandezii, spaniolii, nemţii sau belgienii, deşi salariul mediu de pe piaţa locală este de până la de opt ori mai mic.

Astfel, un kilogram de zahăr costa 1,08 euro în România în 2013, în timp ce în Germania era 94 de eurocenţi iar în Spania 99 de eurocenţi, potrivit unui raport al Eurostat care analizează preţurile produselor din toate statele UE. Ultimul raport disponibil este cel cu preţurile din 2013.

Potrivit acestui raport, România se află în prima jumătate a clasamentului după preţul plătit de consumatori pentru un kilogram de zahăr, clasamentul fiind condus de Irlanda (1,35 euro/kg), Cipru (1,32 euro/kg) şi Malta (1,32 euro/kg).

România depăşeşte în clasament toate ţările din regiune, deşi salariul mediu net de 380 de euro ne plasează pe penultima poziţie în UE, înainte doar de Bulgaria. Situaţia întâlnită în cazul zahărului este similară cu cea întâlnită şi în cazul altor produse în contextul în care în România preţurile la alimente sunt de multe ori apropiate de cele din Occident, deşi salariile sunt cele rămase în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO