Eveniment

Românii vor afla oficial cauzele revenirii în recesiune. Analiştii dau vina pe deteriorarea sectorului construcţiilor şi a investiţiilor

Românii vor afla oficial cauzele revenirii în...

Autor: Claudia Medrega

02.09.2014, 19:17 339

Românii vor afla care au fost cauzele care au determinat revenirea surprinzătoare a României în groapa recesiunii tehnice după ce economia a înregistrat două trimestre conse­cutive de contracţie.

Deteriorarea sectorului construcţiilor, şi implicit a investiţiilor, şi încetinirea ritmului de creştere a industriei sunt câţiva factori anticipaţi de analişti care au generat creşterea economică foarte slabă din al doilea trimestru. Iar oamenii de afaceri au pus această evoluţie pe seama taxelor noi, a scăderii consumului şi a lipsei măsurilor de încurajare a economiei.

Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă datele provizorii detaliate privind evoluţia economiei în trimestrul al doilea şi pe ansamblul semestrului întâi din acest an.

La jumătatea lunii august estimările „semnal“ anunţate de INS au arătat că în tri­mestrul al doilea (T2) PIB-ul a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu primul trimestru (T1), pe date ajustate sezonier, după ce în primele trei luni ale anului declinul anun­ţat de Eurostat a fost de 0,2% faţă de T4 din 2013. Astfel, conform cutumei interna­ţio­nale, economia românească a reintrat în rece­siune, având două trimestre consecutive de scădere.

Majoritatea analiştilor s-au declarat sur­prinşi de aceste cifre, susţinând că economia a avut o „încetinire peste aşteptări“. Odată cu reintrarea economiei în recesiune tehnică au început să apară şi ajustări ale prognozelor unor analişti privind creşterea economică din acest an, şansa unei ascensiuni a PIB de peste 3% îndepărtându-se.

Alţi analişti au decis să pună estimările „sub supraveghere“ şi să aştepte informaţiile detaliate publicate astăzi de Institutul de Statistică legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru înainte de a modifica prognozele.

Cătălina Molnar, economist-şef la UniCredit Ţiriac Bank, a anticipat că principalii factori care au dus la această ajustare a ritmului de creştere al PIB sunt, cel mai probabil, încetinirea industriei, dete­riorarea contului curent şi o deteriorare în sectorul construcţiilor şi implict a investiţiilor. Cea mai importantă componentă a sectorului construcţiilor, construcţiile civile au continuat să rămână în teritoriul negativ.

Evoluţia nefavorabilă a economiei a fost determinată de contracţia investiţiilor pro­ductive, care nu a putut fi contrabalansată de relansarea consumului privat, susţine Andrei Rădulescu, analist senior la Banca Tran­silvania.

Prognoza UniCredit Ţiriac Bank  pentru creşterea economică din 2014 a fost ajustată de la 2,7% la 2,3% şi cel mai probabil va fi coborâtă în jurul valorii de 2%.

Şi Raiffeisen Bank pregăteşte o revizuire a prognozei privind creşterea economică din acest an probabil spre 2,5%.

ING Bank vedea până acum posibilă o creştere economică de 2,9% în 2014, dar a pus prognoza „sub supraveghere“ în vederea unei ajustări.

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank, consideră că în primul semestru industria şi serviciile, pe componenta vânzărilor cu amănuntul, au fost în prima jumătate a anului în teritoriul pozitiv, în timp ce construcţiile au fost „foarte mult pe minus“.

Pentru a doua jumătate a anului, cei mai mulţi economişti au anticipat deja că economia ar putea să încetinească din cauza efectului de bază indus de agricultură, care a performat foarte bine anul trecut.

La începutul anului analiştii locali anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB faţă de 2013, spre 2,3%, însă veştile bune venite de la majoritatea indicatorilor macroeconomici în primul trimestru al anului i-au determinat pe cei mai mulţi economişti să-şi îmbunătăţească prognozele privind creşterea PIB spre 3% sau chiar peste.

În primul trimestru România a fost liderul Europei cu cel mai rapid ritm de creştere al economiei, de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Industria, IT-ul şi comerţul au fost principalele motoare ale economiei în primul trimestru, în timp ce construcţiile şi serviciile financiare şi-au continuat declinul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO