Eveniment

Romsilva invocă un blocaj pe piaţa lemnului: Un volum de masă lemnoasă de 2 milioane de metri cubi rămâne neexploatat în 2018”

Romsilva invocă un blocaj pe piaţa lemnului: Un volum...

Autor: Roana Rotaru

25.05.2018, 18:08 392

Romsilva, instituţia care administrează pădurile statului, susţine că 2 milioane de metri cubi de lemn vor rămâne neexplotaţi până la sfârşitul anului în pădurile aflate în proprietate publică, ca urmare a intrării în vigoare a articolului 59 din Codul Silvic, care prevede că Romsilva nu poate exploata lemn decât prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a pregătit alinierea la noile modificări legislative şi a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii şi cu 632% prin intermediul prestării de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţă din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitaţii publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%”, spun reprezentanţii Romsilva.

Romsilva consideră că modificările legislative aduse Codului Silvic vor avea efecte negative asupra asigurării masei lemnoase pentru populaţiei şi în industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, reprezentanţii instituţiei avertizează că preţul masei lemnoase ar putea să crească , ca urmare a ofertei scăzute de lemn pus pe piaţă.

Codul Silvic a fost modificat în iulie 2017 pentru a se asigura populaţiei lemn de foc la preţuri accesibile, cei mai mulţi consumatori de lemn de foc provenind din mediul rurul, potrivit datelor din piaţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO