Eveniment

Romsilva trece la exproprieri pentru realizarea perdelelor forestiere

Romsilva trece la exproprieri pentru realizarea...

Autor: Ioana David

04.02.2014, 20:39 1281

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere - care să apere drumurile de zăpezi - sunt în proprietate private. Pro­prietarii pot opta să intre de bunăvoie în programul de plantare a perdelelor forestiere decis în de­cembrie trecut printr-o ordo­nanţă de urgenţă,  beneficiind astfel de o rentă, iar dacă refuză Romsilva va trece la exproprieri pentru utilitate publică.

Intenţia a fost anunţată ieri de Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva.

România are nevoie de 19.000 de hectare de perdele forestiere (fâşii cu arbori late de 12-30 de metri situate la marginea drumurilor, terenurilor agricole sau localităţilor), comparativ cu aproximativ 2.000 de hectare în prezent, a spus Crăciunescu.

Dintre perdelele forestiere exis­tente în prezent, aproximativ 740 de hectare sunt amplasate pe terenurile Rom­silva, regia naţională cu afaceri de 290 mil. euro în 2012, care adminis­trează 3,2 milioane de hectare de pădure proprietatea publică a statului şi 1,1 milioane de hectare de pădure aflată în proprietate privată.

Legea cu privire la realizarea perdelelor forestiere există încă din 2002, însă acestea nu s-au realizat până anul acesta din lipsă de fonduri, a mai arătat Crăciunescu. Anul acesta, Guvernul a alocat 30 mil. lei (6,6 mil. euro) pentru realizarea acestor perdele. Şeful Romsilva a  spus că acestea au rol atât iarna deoarece opresc zăpada, cât şi vara, protejând culturile de secetă, iar în România au existat aceste perdele care au fost  distruse după ’90 odată cu retro­cedările de terenuri agricole.

„Pentru autostrăzile A1, A2 şi A3 nu s-au prevăzut culoare pentru perdele forestiere cu toate că CNADNR (Compania Naţională pentru Autostrăzi – n. red.) ştia influenţele negative ale vântului“, a adăugat Crăciunescu.

Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, traficul s-a desfăşurat cu greutate în ultima săptămâna după ce a nins, anumite tronsoane fiind închise mai multe zile. România are 645 de kilometric de autostradă şi circa 17.000 km de drumuri naţionale.

Programul de realizare a perdelelor forestiere este derulat de către Ministerul Mediului, care urmează să organizeze licitaţii pentru firmele care plantează şi întreţin aceste perdele.

Romsilva are doar rolul în exproprierea terenurilor (în cazul în care proprietarii nu doresc să se implice voluntar în program) şi spune că este pregătită să livreze 15 milioane de pomi pentru a fi plantaţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO