Eveniment

Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene: „În următorul program de finanţare, vrem să susţinem activitatea companiilor subvenţionate de Ministerul Fondurilor Europene prin acceleratoare de afaceri“

ROXANA MÎNZATU, ministrul fondurilor europene: Dincolo de cifrele şi informaţiile cu privire la domeniile de activitate ale firmelor create prin fonduri europene, pentru prima dată MFE vine cu viziunea de a se gândi la etapa a doua, la ce se întâmplă cu aceste start-up-uri lansate cu fonduri nerambursabile după ce şi-au pornit activitatea.

ROXANA MÎNZATU, ministrul fondurilor europene: Dincolo de cifrele şi informaţiile cu privire la domeniile de activitate ale firmelor create prin fonduri europene, pentru prima dată MFE vine cu viziunea de a se gândi la etapa a doua, la ce se întâmplă cu aceste start-up-uri lansate cu fonduri nerambursabile după ce şi-au pornit activitatea.

Autor: Ramona Cornea

23.08.2019, 00:05 2565

Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene, susţine că ministerul doreşte să finanţeze  programe acceleratoare de afaceri ce oferă consultanţă şi acces la noi surse de finanţare companiilor înfiinţate prin fonduri europene.

„Dincolo de cifrele şi informaţiile cu pri­vire la domeniile de activitate ale firmelor create prin fonduri europene, pentru prima dată MFE vine cu viziunea de a se gândi la etapa a doua, la ce se întâmplă cu aceste start-up-uri lansate cu fonduri nerambursabile după ce şi-au pornit activitatea. Ne gândim la pro­grame tip acceleratoare de afaceri pentru exer­ciţiul 2021 - 2027. Aceste practici există în Ro­mânia din bani privaţi, dar vrem să le sus­ţinem şi din bani europeni“, a declarat mi­nis­trul fondurilor europene Roxana Mînzatu.

Un accelerator de afaceri este un pro­gram intensiv de afaceri care le oferă com­paniilor în curs de dezvoltare acces la men­torat, investitori, consultanţă şi alte suporturi care le ajută să devină afaceri stabile. Pe lângă oportunităţile de mentorat şi investiţii, un accelerator de afaceri oferă companiilor în creştere acces la resurse logistice şi tehnice. Un accelerator va conecta, de asemenea, companiile la reţele de antreprenori din a căror experienţă pot învăţa.

Prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 - 2020, Ministerul Fondurilor Europene a finanţat peste 8.700 de companii create din bani europeni, prin programele Diaspora Start-Up şi România Start-Up Plus şi cu o componentă de proiecte care au făcut parte din ediţia 2017 a programului Start-Up Nation, dar care au ajuns să fie rambursate sau decontate din bani europeni.

„Sunt sume importante care s-au investit în proiectele care au dus la crearea acestor firme şi trebuie să comparăm efortul pe care îl facem din punctul de vedere al bugetului cu rezultatele, dar noi am făcut un calcul despre cât returnează aceste 8.715 companii în piaţă, dincolo de produse şi servicii“, spune Roxana Mînzatu.

Companiile înfiinţate prin POCU 2014 - 2020 returnează 38,4 milioane de euro pe an la bugetul de stat. Cele mai multe dintre acestea, peste 1.500, au fost înfiinţate în centrul ţării - în judeţele Braşov, Sibiu, Alba, Mureş, Harghita şi Covasna.

În top trei regiuni urmează Sud-Muntenia, cu peste 1.400 start-up-uri, apoi regiunea Sud-Vest Oltenia, cu peste 1.300 noi companii create cu sprjinul fondurilor nerambursabile.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate alese de firmelor înfiinţate prin finanţările acordate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), cele mai multe dintre ele au ales activităţi recreative, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, activităţi fotografice, restaurante şi activităţi pentru sănătatea umană.

Programul Operaţional Uman 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007?2013 şi contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO