Eveniment

S-a dus vremea tunurilor in agricultura: preturile terenurilor mai cresc cu maxim 20% pe an. Cum comentati?

13.12.2009, 23:20 2548

Pretul la care se tranzactioneaza un hectar de teren agricolajunge in prezent la 2.000 - 3.000 de euro, in functie de calitateasolului si de dimensiunea parcelei, iar in urmatorii zece anipreturile vor continua sa creasca pana vor ajunge la nivelul dinalte tari europene, cum ar fi Ucraina, Marea Britanie, Austria sauFranta, unde preturile sunt de trei-patru ori mai mari, spunjucatorii din industrie.

Terenurile agricole din Romania au fost tinta, mai ales inultimii doi ani, a investitorilor straini (danezi, olandezi,francezi sau portughezi), care au comasat suprafete mici, au creatferme pe sute sau mii de hectare si au inceput sa produca.

"Cei mai multi cumparatori interesati de pamantul romanesc suntstrainii, iar in ultimul timp a crescut numarul celor care cumparateren agricol cu scopul de a exploata suprafata. Preturile nu vormai creste atat de spectaculos ca in 2006-2008, dar evolutia vacontina in urmatorii zece ani, chiar daca nu va mai depasi 15 - 20%anual", a declarat pentru ZF Mihai Romaniuc, directorul general alcompaniei Solproiect, care admite ca anul acesta pretul terenurilora mai scazut, dar ca din noiembrie si-a reluat trendul pozitivdatorita mai multor tranzactii efectuate in toamna.

Solproiect este o companie cu actionariat austriac, inregistratadin 2003 in judetul Ialomita, care a achizitionat circa 4.000 dehectare de teren agricol in zona de sud a Romaniei. Avand un gradde comasare de 50%, terenul urmeaza sa fie vandut investitorilorinteresati de agricultura.

In prezent, compania cultiva 400 din aceasta suprafata, restulfiind arendata unor companii agricole.

Cresteau cu pana la 500% pe an

Daca in perioada 2006 - 2008 pretul terenurilor agricole acrescut intre 100% si 500% fata de anii anteriori, ajungand sa sevanda de la 300 euro/ha, cat era in 2005, la 1.500 - 2.000 de euroin 2007, anul acesta nivelul s-a mai "stabilizat", potrivitjucatorilor din industrie, si nu va mai fluctua atat de mult.

"S-a dus vremea tunurilor in agricultura. Criza financiara atriat din companiile care intermediaza tranzactii cu terenuri,strainii vor sa cumpere direct ferme sau suprafete compactate, numai asteapta sa cumpere hectar cu hectar, pentru ca de multe ori sedovedeste a fi mai scump, tinand cont de taxele pe care trebuie sale platesti pentru cadastru sau intabulare. Mai mult, dupa ce auvenit in Romania, investitorii s-au lovit de seceta, de dezordine,lipsa infrastructurii, probleme de cadastru", spune Romaniuc.

Strainii dau mai multi bani pe terenuri

Peste 60% din cumparatorii de teren agricol sunt companiiromanesti cu actionariat strain, dar nici romanii nu au inghetattranzactiile. "Antreprenorii locali au acces primii la informatie,deoarece proprietarul, daca se hotaraste sa vanda, spune prima dataarendasului, iar acesta, daca are bani, cumpara parcela pe care olucreaza. De obicei, insa, strainii platesc mai bine, uneori chiardublu fata de cat ofera romanii", crede directorul general alSolproiect, care a rulat afaceri de 2,2 mil. euro in 2008.

In tari ca Franta, Ucraina, Anglia sau Austria pretulterenurilor agricole este mult mai mare, dar tranzactiile nu se facin numar atat de mare ca la nivel local.

"In Austria, de exemplu, terenurile ajung la 10.000 - 15.000euro/ha, dar preturile sunt orientative, in vederea impozitarii.Acolo terenurile agricole nu se tranzactioneaza, asa cum nu setranzactioneaza nici in Franta. In aceste tari, suprafetele se lasamostenire, proprietarii nu au dreptul sa le vanda la straini, celmai frecvent mod de a lucra terenul fiind arenda sau concesiunea",explica Mihai Romaniuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO