Eveniment

Să scrii un proiect finanţat de UE e simplu, dar să-l implementezi e „criminal“

Să scrii un proiect finanţat de UE e simplu, dar să-l implementezi e „criminal“

La prezidiu, Augustin Feneşan (Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj) - stg., Otilia Frolu (Bancpost), Florica Câmpean ( OIR POSDRU), Rodica Gogonea (CJ Cluj), Răzvan Voican (ZF), Steluţa Racolţa (RSC Consulting) şi Corina Vulpeş (EximBank)

Autor: Laurentiu Cotu

29.03.2011, 23:52 1289

Companiile şi instituţiile care s-au înscris în cursa pentrucele 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană spun că e maiuşor să obţii finanţare europeană pentru un proiect decât săconvingi o bancă să sprijine înce­perea şi derularea proiec­tului.Aceasta a fost una dintre con­clu­ziile conferinţei "CaravanaFon­durilor Europene în 2011. Cum vor schimba fondurile europeneRomânia?", organizată ieri la Cluj-Napoca de Ziarul Financiar înparteneriat cu Bancpost, AMPOSDRU şi EximBank. Vedeţi aici detaliileconferinţei.

"Există persoane care ştiu să scrie proiecte, însă nu auexpe­rienţă în domeniul pentru care sunt atrase fondurile europene.În această situaţie, noi nu ne vom im­plica pentru acordareafinan­ţării. Banca nu este o casă de execuţie cu garanţii, sunteminteresaţi de investiţii oportune. Chiar dacă proiectul esteaprobat de autorităţi, la bancă nu va fi doar o formalitate pentruobţinerea finanţării", a spus Otilia Frolu, director sector publicla Bancpost.

Problema fondurilor europene a fost pusă pe tapet în fiecare anca o sursă de finanţare a eco­no­miei, însă rezultatele Românieisunt încă deza­mă­gitoare în comparaţie cu restul ţăriloreuropene.

României i s-au alocat aproape 20 de miliarde de euro pentrufonduri europene în perioada 2007-2013 (cu excepţia agriculturii),din care a atras până în martie anul acesta 2,15 miliarde deeuro.

"A te implica în această perioadă în atragerea de fondurieuropene pare un lucru de neimaginat. Există bani însă este foartegreu să-i iei. S-au depus mai multe proiecte pe o axă decât existăfonduri alo­cate, iar lucrurile s-au mişcat foarte încet dato­rităpe de o parte lipsei de experienţă a celor care fă­ceau proiectul,iar pe de altă parte a băncilor. Băncile ar trebui să aibă maimulţi specialişti în domeniu care să vină în întâmpinarea celorinteresaţi, iar finanţarea pentru proiectele pe fondurile europenesă poată fi obţinută mai re­pede", a spus Sorin Apostu, primarulmuni­ci­piului Cluj-Napoca.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a mai precizat că este nevoieşi de modificarea legislaţiei actuale, în condiţiile în care unproiect demarat de municipalitate în anul 2006 a ajuns să fielicitat în primăvara acestui an.

"Dificilă nu este câştigarea finanţării, ci implementareapro­iec­tului. Ne interesează ca pro­iectele să genereze venituriîn con­ti­nuare, pentru a stabili un parte­neriat pe termen lung.Credem că 2011 va fi un an de relansare a proiectelor pe fondurieuropene", a mai spus Otilia Frolu.

Şi reprezentanţii EximBank spun că pot ga­ran­ta creditelecontractate de firme de la băncile co­merciale, însă valoareagaranţiei este de ma­xi­mum 1,5 mil. euro, pe o perioadă devalabilitate de 5 ani.

"EximBank a susţinut în 2010 proiecte în valoare de 150 mil.lei, beneficiarii principali fiind IMM-urile, cu activităţi înindustria prelucrătoare şi construcţii. Putem să acoperimcheltuielile atât eligibile, cât şi neeligibile ale proiectelor cupână la 100% din valoare. Compania trebuie să vină cu 20% dinactive, iar noi putem acoperi până la 80% din garanţia necesară", aspus Corina Vulpeş, director relaţii internaţionale în cadrulEximBank.

Pe de altă parte, Augustin Feneşan, preşe­dintele AsociaţieiPatronilor şi Meseriaşilor Cluj, consideră că proiectele sunt binerealizate, însă ar trebui găsite metode pentru accelerarea ritmuluide atragere a fondurilor. "Rămâne problema legată de bănci, careclasează multe proiecte ca fiind nebancabile. Vrem să schimbămaceastă optică a băncilor pentru că prea puţine proiecte se potsusţine fără ajutorul băncilor", a spus Feneşan.

Rodica Gogonea, consilier Fonduri Europene la Consiliul JudeţeanCluj, spune că instituţia pe care o reprezintă a accesat până înprezent 26 de proiecte pe fonduri europene în valoare totală de 315mil. euro.

"Redactarea unui proiect pe fonduri europene este simplă, însăimplementarea lui este «cri­mi­nală», din punctul de vedere albenefi­ciarului. Sunt o mulţime de etape peste care trebuie sătreci, însă cu toate acestea, dacă în acest an vor fi deschiselinii de finanţare, vom pregăti noi proiecte", a spus RodicaGogonea, consilier fonduri europene la CJ Cluj.

În prezent, proiectele europene încep să se vadă în economie,dar diferenţiat. Dacă mii de firme din resurse umane se bat pentruproiecte europene şi deja au absorbit zeci de milioane de euro dela Uniunea Europeană, în infrastructură sau energie absorbţia estesub 1% din totalul fondurilor disponibile.

Programul care a avut cel mai accelerat ritm de creştere alplăţilor către beneficiari a fost POSDRU, prin care România are ladispoziţie

4,25 de miliarde de euro pentru dezvoltarea re­sur­selor umaneşi pentru care s-au semnat contracte în procent de peste 80% dinvaloarea totală.

"Dacă anul 2010 a fost anul relansării şi implementării POSDRU,2011 vrem să devină anul de absorbţie a fondurilor europene. Lafinele acestui an POSDRU, cel mai interesant program operaţional,va fi în totalitate contractat, urmând să con­tinuăm cuimplementarea proiectelor", a afirmat Florica Câmpean, directorexecutiv pe structura regională a POSDRU.

Să nu ne speriem deprobleme

Una dintre companiile clujene care au reuşit să finalizeze înprezent un program derulat prin fonduri europene este furnizorul deprograme de formare profesională RSC Consulting, condus de SteluţaRacolţa. În perioada 2007 -2010, compania a derulat

17 programe de specializare şi perfecţionare a adulţilor îndomeniul business şi a susţinut 100 de sesiuni de formareprofesională la care au participat peste 1.300 de absolvenţi."Trebuie să profităm de această perioadă în care avem acces la banieuropeni şi să atragem cât mai multe fonduri. Nu trebuie să nesperiem de problemele care negreşit vor apărea", a spus SteluţaRacolţa, general manager, RSC Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO