Eveniment

Sa se rupa Guvernul, dar sa nu plece Gherghina cu bugetul de la Finante. Cum comentati?

Sa se rupa Guvernul, dar sa nu plece Gherghina cu bugetul de la Finante. Cum comentati?
01.10.2009, 23:25 67

Guvernul s-a rupt ieri prin decizia ministrilor PSD de ademisiona, iar cursul si Bursa au reactionat negativ laposibilitatea ca situatia politica sa degenereze si Romania sadevina aproape de neadministrat din punct de vedere economic panala alegerile prezidentiale.

Mediul de business afirma ca era de asteptat aceasta ruptura sica nici pana acum acest guvern nu a avut rezultate in relansareaeconomiei.

Oamenii de afaceri folosesc cuvinte ca "iresponsabilitate crasa"si "cinism" despre cele doua partide aflate la guvernare. Singuragrija in acest moment este insa atingerea tintelor convenite cu FMIsi pastrarea unei continuitati la Ministerul Finantelor undeGheorghe Gherghina, adus de la BNR anul trecut, a reusit safinalize bugetul pentru 2010. Gherghina este unul dintre putiniispecialisti romani in politici bugetare, cu experienta de peste 10ani.

"Ministerul Finantelor a primit proiectiile de la totiordonatorii de credite si le-a centralizat. Am trimis atatproiectul legii bugetului asigurarilor sociale, cat si proiectullegii bugetului de stat la Secretariatul General al Guvernului.Termenul de trimitere a fost 30 septembrie. Urmeaza sa se discutein guvern, de catre ministrul de finante cu ceilalti ministri, sisa se prezinte variantele ordonatorilor de credite sa vedem dacamai facem ajustari pentru a ne incadra in parametrii conveniti", aexplicat Gherghina pentru ZF.

Potrivit proiectului de buget pentru 2010, deficitul bugetarpentru 2010 a fost proiectat la 5,9% din PIB, in scadere fata denivelul previzionat pentru acest an la 7,3% din PIB. Veniturileurmeaza sa aiba un nivel comparabil cu cel din acest an, de 31,7%din PIB, cheltuielile fiind prognozate la 37,6% din PIB. Termenullegal de trimitere a bugetului in Parlament este 15 octombrie.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, a datasigurari ca acordul FMI cu Romania va continua, in pofida ruperiicoalitiei de guvernamant, in conditiile in care negocierile s-auderulat cu autoritatile romane, nu cu un partid anume.

Principalul avantaj al acordului de finantare externa cu FMI siUE a fost tocmai "importul de credibilitate", dupa cum au sustinutoficialii de la banca centrala si Guvern, iar nerespectarea luireprezinta un risc major pentru modul in care este perceputaRomania de catre investitorii straini.

Chiar daca Guvernul este zdruncinat de criza politica, este bineca Romania are proiectul de buget finalizat si transmis la Guvern.Insa ramane de vazut ce se va intampla in continuare.

Daca pana acum analistii aveau oricum dubii in privintacapacitatii Romaniei de a-si respecta angajamentele - in special inprivinta deficitului bugetar -, cu un guvern minoritar la puteresansele sunt si mai mici.

Iar neindeplinirea programului de consolidare fiscala agreat cuFMI poate duce la retrogradarea ratingului Romaniei, dupa cum auatentionat chiar de ieri analistii agentiei de rating S&P.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO