ZF 24

Salarii la stat. Cât câştigă şeful Poştei Române

Autor: Adelina Mihai

01.04.2015, 00:06 3570

Ion Smeeianu, managerul care a ocupat funcţia de director general al Poştei Române până la jumătatea anului trecut, a avut venituri de 436.578 de lei în primele şase luni ca director general şi administrator al Poştei, adică circa 72.700 de lei lunar (echivalentul a circa 16.400 de euro). Datele au fost publicate în declaraţia sa de avere din 2015, disponibilă pe site-ul Ministerului Economiei, el fiind consilier personal al ministrului. În urmă cu câteva zile, Smeeianu a fost numit reprezentant al statului în adunarea generală a acţionarilor a companiei de stat Transgaz Mediaş.

La rândul său, Alexandru Pe­trescu, managerul care ocupă în prezent funcţia de director general al Poştei Române, a avut venituri de peste 124.000 de lei în 2013, ceea ce înseamnă o medie lunară de 10.300 de lei (2.300 de euro), potrivit datelor publicate în declaraţia sa de avere din 2014. În document se arată că sumele au fost obţinute în 2013 atât în calitate de director executiv al Poştei Române (103.867 de lei), cât şi ca preşedinte al comisiei de pregătire şi monitorizare pentru privatizare în cadrul Poştei. Datele privind veniturile sale din 2014, când a preluat funcţia de director general, nu au fost încă făcute publice.

Prezent la începutul anului în studiourile ZF LIVE, Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române a declarat că a deschis recent primul oficiu în franciză şi a înfiinţat un broker propriu de asigurări, două segmente de business pe care le va dezvolta în următorii ani.

WikiZF: Profilul companieiPoşta Română

Petrescu lucrează în cadrul Poştei Române din primăvara anului 2012, când a preluat funcţia de preşedinte al comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare al Poştei Române. Totodată, din 2012 până la jumătatea anului trecut, Petrescu a fost director executiv/vicepreşedinte al Poştei, iar din iunie 2014 l-a înlocuit pe Ion Smeeianu în funcţia de di­rec­tor general al companiei de stat aflată sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi al University of Wales (Marea Britanie), Petrescu a lucrat anterior la Raphaels Bank din Londra (timp de un an), iar din 2006 până în 2010 a fost responsabil de dexvoltarea strategiei de expansiune a companiei Advanced Payment Solutions (în Londra şi în Bucureşti), potrivit profilului său publicat pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Poşta Română a avut o cifră de afaceri de 1,15 mld. lei şi pierderi de 29 de milioane de lei în 2013. Alexandru Petrescu a spus, într-un interviu acordat la începutul acestui an la emisiunea online de business ZF Live, că în 2014 Poşta Română a revenit pe profit.

Cu circa 28.800 de angajaţi în 2013, Poşta este cel mai mare angajator din economie. După mai multe tenatative eşuate de privatizare, Poşta a atras la ultima încercare atenţia grupului belgian Bpost, care a depus anul trecut singura ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Poştei Române. În perioada următoare ar trebui anunţată oferta angajantă, dar încă nu au fost făcute publice noi informaţii privind acest proces.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO