Eveniment

Salarii la stat. Cât câştigă şeful ROMATSA

Salarii la stat. Cât câştigă şeful ROMATSA

Autor: Adelina Mihai

03.04.2015, 00:04 5714
Aleodor Marian Frâncu, 57 de ani, ma­na­gerul care a ocupat funcţia de director ge­neral al ROMATSA (Ad­mi­nis­traţia Ro­mână a Serviciilor de Trafic Aerian) din 2012 până la începutul anului trecut, a înca­sat în 2013 venituri în valoare de 682.345 de lei, adică o medie lunară de peste 56.800 de lei (echivalentul a aproape 12.900 de euro).

Informaţiile apar în declaraţia sa de avere depusă anul trecut şi reprezintă veniturile din salariu şi din indemnizaţia primită ca membru al consiliului de administraţie al instituţiei. ROMATSA este o regie autonomă de stat aflată în subordinea Ministerului Transporturilor cu o cifră de afaceri de 712 de milioane de lei (161 de milioane de euro), un profit de circa 18 milioane de lei (4 milioane de euro) şi circa 1.500 de salariaţi. Instituţia organi­zează, dirijează şi controlează traficul aerian în spaţiul aerian al României şi în orice alt spaţiu aerian delegat României prin acorduri internaţionale. Frâncu şi-a dat demisia din această funcţie în ianuarie anul trecut, în contextul în care autorităţile au avut reacţii încete şi nu şi-au asumat respon­sabilităţi în cazul accidentului prin care doi oameni şi-au pierdut viaţa după ce un avion a aterizat forţat, în acea lună, într-o zonă muntoasă, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba (accidentul aviatic din Apuseni). Cel care ocupă în prezent funcţia de director general al ROMATSA este Ion-Aurel Stanciu, 60 de ani, managerul care a ocupat anterior funcţia de şef al Forţelor Aeriene ale României în perioada 2009-2011. În declaraţia sa de avere depusă anul trecut, Stanciu a precizat că în 2013 a avut venituri din pensie în valoare de 108.000 de lei, adică o medie lunară de 9.000 de lei pe lună. Absolvent al Şcolii Mili­tare de Ofiţeri Activi de Aviaţie şi al Aca­demiei Militare, Stanciu şi-a construit ca­riera în Ministerul Apărării şi are gra­da­ţie de general.

Ca şef al Forţelor Aeriene, el a condus o organizaţie cu 12.000 de angajaţi şi cu un buget anual de peste 200 de milioane de euro. Declaraţia sa de avere care va include salariul obţinut din funcţia de şef al ROMATSA urmează să fie publicată până la jumătatea acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO