ZF 24

Niciun sector din economia românească nu are până acum un salariu mediu de 1.000 de euro. Cum au evoluat câştigurile românilor în criză

Niciun sector din economia românească nu are până...

Autor: Adelina Mihai

05.09.2013, 21:54 3343

Surpriza vine însă din sectorul industriei şi din cel al agriculturii, unde salariile au crescut peste media pieţei (cu 36, respectiv 37% în perioada iulie  2008 - iulie 2012). La polul opus stau însă salariile profesorilor, care au înregistrat un declin de 1% în ultimii şase ani.

Salariul mediu net pe economie a ajuns în luna iulie la 1.635 de lei (370 de euro), în creştere cu 25% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 5% faţă de luna iulie a anului trecut. În continuare însă România nu are un sector în care salariul mediu net depăşeşte valoarea de 1.000 de euro, adică nivelul salariului mediu înregistrat în statele membre ale Uniunii Europene.

Cele mai mari salarii le au angajaţii din bănci (peste 890 euro net), cei din IT&C (812 euro net), din sectorul telecomu­nica­ţiilor (720 de euro net), urmaţi de angajaţii din sectorul administraţiei publice şi apărare (520 euro net pe lună). Salariile au crescut însă diferenţiat în toată perioada crizei, iar multe dintre aceste creşteri nu au reuşit să acopere nivelul inflaţiei, ceea ce înseamnă că, în realitate, majorările nu au fost resimţite de către angajaţi.

„Angajaţii care au rămas în aceleaşi companii au avut parte de creşteri salariale de la an la an, în medie cu câte 5 - 6%. Însă salariul mediu din piaţă, oferit în cazul noilor angajări, nu a crescut, cu excepţia unor anumite posturi din sectorul IT“, spune Oana Datki, country manager al firmei de consultanţă în resurse umane Consulteam, care realizează anual un studiu salarial.

Chiar dacă a beneficiat de o creştere semnificativă în ultimii ani, valoarea salariului mediu din agricultură rămâne printre cele mai mici din economie (mai puţin de 280 de euro net/lună), alături de salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante, care câştigă, în medie, câte 200 de euro net pe lună.

Evoluţia salariilor a fost influenţată şi de evoluţia numărului de angajaţi, având în vedere că angajatorii s-au văzut nevoiţi să majoreze veniturile an­gajaţilor rămaşi în urma restructurărilor, pentru că efortul depus de aceştia a fost mai mare. De altfel, criza a „şters“ peste 600.000 de locuri de muncă din economie, cele mai multe din mediul privat, din care economia a reuşit să recupereze doar 250.000 de joburi în ultimii doi ani.

„Au fost daţi afară angajaţii cu salarii mari, în special cei din middle management, şi au fost promovaţi intern cei care aveau salarii mai mici. Vor mai fi creşteri salariale, dar modeste“, a mai spus Oana Datki.

Creşterea salariului mediu pe economie din ultimul an, de 5%, se apropie de valorile majorărilor înregistrate şi de studiile salariale făcute de companiile private. De exemplu, salariile angajaţilor din multinaţionale au crescut anul acesta, în medie, cu 4,6% (faţă de nivelul de 5,1% înregistrat în 2012), potrivit studiului salarial şi de beneficii realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România. Un procent similar este înregistrat şi de o altă companie care a măsurat modificările salariale făcute de clienţi.

„Pentru anul acesta, creşterile salariale medii sunt undeva în jurul valorii de 4,8%, potrivit unui studiu derulat de noi  în rândul a 200 de companii-client din domenii precum farma, producţie, servicii sau banking“, a spus Cristina Săvuică, managing partner al firmei de recrutare şi muncă temporară Lugera.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO